Een reddingshelikopter biedt hulp na een lawine elders in Oostenrijk, november 2016
NOS NieuwsAangepast

Nederlander omgekomen door lawine bij Lech

In Oostenrijk is een Nederlandse wintersporter om het leven gekomen door een lawine. Het gaat om een 33-jarige Amsterdammer, bevestigde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Zijn familie is ingelicht.

Volgens de Oostenrijkse omroep ORF was de man met een andere Nederlander en een gids gaan skiën buiten de piste op de Trittkopf, een berg in de buurt van Lech. Zij veroorzaakten volgens de burgemeester van Lech rond 12.30 uur een lawine van 300 meter lang en 80 meter breed.

Het slachtoffer kwam onder ongeveer anderhalve meter sneeuw terecht. Er kwam meteen een reddingshelikopter en binnen tien minuten was de Amsterdammer uitgegraven, zegt de ORF, maar toen was het al te laat. Reanimatie lukte niet meer.

Groot gevaar

In de regio Vorarlberg, waar Lech ligt, geldt een lawinewaarschuwing omdat er veel sneeuw is gevallen. Boven de 1800 meter, waar de meeste lawine-ongelukken gebeuren, was vandaag waarschuwingsniveau 3 (op een schaal van 5) van kracht. Dat betekent dat het gevaar aanzienlijk is.

Volgens de ORF zijn er in een week tijd nu al drie doden door lawines gevallen. Afgelopen zaterdag overleed een 38-jarige man en afgelopen woensdag een 54-jarige vrouw, allebei uit Duitsland.

Prins Friso

Vijf jaar geleden werd prins Friso in de buurt van Lech bedolven onder een lawine. Dat gebeurde in het Zug-dal, ongeveer tien kilometer van de Trittkopf waar gisteren de Amsterdammer omkwam. Friso raakte in coma en overleed anderhalf jaar later in paleis Huis ten Bosch.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl