Alfred Oosenbrug naast Jacques Monasch ANP

De verzekerings- en pensioendeskundige Alfred Oosenbrug wordt lijsttrekker van de partij Nieuwe Wegen. Partij-oprichter Monasch zei dat het bij een partij die "een doorbraak wil" past om geen beroepspoliticus als lijsttrekker te hebben.

De lijsttrekker heeft diverse banen gehad in de financiële wereld. Ook was hij hoogleraar. Twaalf uitgangspunten die Monasch in november bekendmaakte, worden de leidraad van Nieuwe Wegen. Het precieze partijprogramma moet de komende tijd worden vastgesteld. Monasch verliet de PvdA uit onvrede over de koers van de partij. Hij zit nu als eenmansfractie in de Tweede Kamer.

Haagse spelletjes

Bij zijn presentatie zei Oosenbrug dat Nederland geen Haagse spelletjes meer wil. "Nederland is het beu dat we een minister van Financiën hebben die de belastingen voor ondernemingen verlaagt en twee weken later uitlegt dat die belastingen juist omhoog moeten. Nederland is het ook beu dat de minister van Sociale Zaken vier jaar lang een beleid heeft gevoerd waardoor heel Nederland van de ene naar de andere flexbaan gaat en vervolgens schrijft dat we zijn doorgeslagen met de flexibilisering." Oosenbrug keert zich ook tegen "de afbraak van ons ooit iconische pensioenstelsel". 

Ook verder staan op de lijst veel mensen met andere ervaring dan in de Haagse politiek. Volgens Monasch gaat het om mensen die "de poten in de modder hebben". Hijzelf komt op plaats twee. Op de derde plaats staat Ramona Beemsterboer, teammanager in de zorg, op vier Ibrahim Ekiz, teamleider bij de Koninklijke Marechaussee en op vijf de bedrijfskundige Ton Spitsbaard.

STER reclame