Peter Wakkie in 2006
NOS NieuwsAangepast

Zakenman Peter Wakkie opgepakt in Spanje

De Nederlandse advocaat en oud-commissaris van ABN Amro Peter Wakkie is in Spanje opgepakt. De Spaanse politie heeft dat bevestigd.

Wakkie is bestuurder bij het Russisch-Spaanse telecombedrijf Zed+. De mede-eigenaar van dat bedrijf, de steenrijke Rus Michaïl Fridman, wordt er volgens de nieuwssite El Confidencial van verdacht dat hij via Zed+ steekpenningen heeft betaald aan leden van het Russische kabinet. Een onderzoek daarnaar zou door Wakkie zijn tegengehouden.

Een woordvoerder van Wakkie zegt tegen de NOS dat hij niet weet of Wakkie verdacht wordt van misdrijven of alleen is meegenomen voor verhoor. De aanhouding heeft volgens hem niets te maken met het onderzoek van de FBI en de CIA naar Fridman.

Vliegveld

Volgens El Confidencial werd Wakkie vanmorgen op een vliegveld bij Madrid opgepakt toen hij met een vliegtuig uit Nederland was aangekomen. De Spaanse politie heeft in het onderzoek met de Nederlandse collega's samengewerkt, schrijft El Confidencial.

De naam van Michaïl Fridman komt ook voor in de rapporten van de CIA en de FBI over de banden tussen Donald Trump en het Kremlin. Volgens die documenten onderhoudt Fridman zeer goede banden met de Russische president Poetin. Die dateren uit de tijd dat Poetin burgemeester was in Sint-Petersburg. Fridman zou toen "grote hoeveelheden zwart geld" aan Poetin hebben betaald.

Fridman is of was ook grootaandeelhouder van het Noorse telecombedrijf VimpelCom. Dat kwam vorig jaar een schikking met het Nederlandse Openbaar Ministerie overeen. Het bedrijf werd verdacht van omkoping en valsheid in geschrifte, maar kocht dat af voor 358 miljoen euro, het grootste schikkingsbedrag in Nederland ooit.

Ahold

Wakkie is topadvocaat en oud-bestuurder van Ahold, waar hij financieel en juridisch orde op zaken stelde na het boekhoudschandaal. Hij was ook commissaris bij ABN Amro, maar trad in 2015 af nadat er ophef was ontstaan over beloningsbeleid.

In 2015 werd hij, samen met oud-Rabobankbestuurder Sipko Schat, door de Ondernemingskamer in Amsterdam benoemd als interim-bestuurder bij Zed+ toen dat bedrijf verscheurd dreigde te worden door ruzies tussen de Spaanse en Russische eigenaren. De zaak kwam voor bij een Nederlandse rechtbank omdat Zed+ om fiscaal-juridische redenen in Nederland is gevestigd.

Wakkie kreeg het vervolgens aan de stok met de Spanjaarden omdat hij meer op de hand zou zijn van de Russische eigenaren. Vandaag was Wakkie in Madrid om te praten met mogelijke investeerders of kopers van Zed+.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl