NOS NieuwsAangepast

Staat het échte Witte Huis nou in Washington of in Frankrijk?

  • Frank Renout

    Correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    Correspondent Frankrijk

Welk Witte Huis stond er het eerst?

Eerst kom je langs het idyllische dorpje La Bachellerie in de Franse Dordogne. Dan is er bos en daarna rijd je over een modderig pad met een scherpe bocht. En ineens duikt het in volle glorie op tussen de bomen: het Witte Huis. Nou ja, het Franse Witte Huis, dat als twee druppels water lijkt op de presidentswoning in Washington waar Donald Trump eind van de week zijn intrek neemt.

Het kasteel aan de rand van La Bachellerie heet voluit Château de Rastignac. "De gelijkenis is treffend hè", zegt de Nederlandse eigenaar Ronald Kerkhoven als hij ons op zijn bordes welkom heet. Het is vooral de gevel: in het midden van het bordes is een halfronde cirkel aangelegd met daarop zes enorme zuilen, net als bij het Witte Huis.

Oordeel zelf door het rode balletje heen en weer te schuiven.

"Die gelijkenis houdt mensen al heel lang bezig", zegt Kerkhoven die het kasteel in 2000 kocht, samen met andere Nederlanders. "Iedereen wil weten hoe het kan dat er twee Witte Huizen zijn. Maar het blijft een mysterie." Alle bouwtekeningen en documenten van Château de Rastignac zijn namelijk verdwenen.

In de kelder van het kasteel is de enige nog tastbare aanwijzing te zien: in het plafond is er het jaartal 1815 gegraveerd. Kerkhoven deed verder onderzoek en kwam erachter dat het gebouwd is tussen 1811 en 1817. Het Amerikaanse Witte huis werd 20 jaar daarvoor al gebouwd. Kortom: de Fransen hebben de Amerikanen gekopieerd!

"Nou", zegt kerkhoven, "zo makkelijk ligt het niet." Hij loopt naar buiten en wijst naar die gevel. "Die zes zuilen die zijn niet meteen gebouwd in Washington. Die zijn er later aan toegevoegd, nadat Château de Rastignac was afgebouwd."

Het verhaal is het volgende. Thomas Jefferson, die later president van de VS werd, was eind 18e eeuw in Frankrijk. Hij was zelf architect en reisde toen naar de regio rond Bordeaux om Franse kastelen te bekijken en bouwtekeningen te bestuderen. Daar zou bij mogelijk ook de bouwtekeningen van Rastignac hebben gezien: het kasteel zelf was nog niet gebouwd, maar de tekeningen bestonden wel al.

Het is en blijft een mysterie.

Ronald Kerkhoven

Eenmaal terug in Washington werd Jefferson president en liet hij het Witte Huis verbouwen. Toen pas verrezen die zes typerende pilaren. Mogelijk dus zoals hij ze op papier had gezien in Frankrijk.

"Dat is de theorie", zegt Kerkhoven. "Alleen zijn die bouwtekeningen onvindbaar. We kunnen niet met zekerheid vaststellen waar ze lagen in de tijd dat Jefferson hier was. En we weten dus ook niet zeker of hij ze gezien heeft. Het is en blijft een mysterie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl