ANP

Het Voedingscentrum sluit zich niet aan bij een advies van twee kinderartsen die ervoor pleiten kinderen vanaf 1 jaar peutermelk te geven. Volgens de twee artsen is deze poedermelk een oplossing voor een tekort aan ijzer en vitamine, maar het Voedingscentrum spreekt van een "schijnoplossing". 

Ook de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) ziet geen aanleiding de huidige adviezen aan te passen. De vereniging hamert erop dat kinderen voldoende groente moeten krijgen. 

De twee kinderartsen maakten vanochtend in het AD de resultaten van een nieuw onderzoek bekend onder 300 kinderen in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. 12 procent van de kinderen heeft een tekort aan ijzer en 23 procent een tekort aan vitamine D, is de conclusie.  

Kinderarts Frank Brus spreekt van "schokkende" resultaten: hij wijst erop dat te weinig vitamine D kan leiden tot verstoorde botgroei en een verminderde weerstand. Door het juiste eten te geven kunnen die tekorten worden weggewerkt, maar volgens Brus komt daar in de praktijk weinig van terecht: "Ouders willen ook niet dat de spinazie elke avond tegen het plafond zit en dwingen heeft ook helemaal geen zin."

Erg jammer dat deze twee kinderartsen niet benadrukken dat op de eerste plaats komt dat ouders hun best doen kinderen aan te leren gezond te eten.

Specialist Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum

Specialist Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum sluit zich niet aan bij het advies om kinderen vanaf 1 jaar elke dag peutermelk te geven. "Door een gezond voedselpatroon aan te bieden, krijgen ze alle voedingsstoffen binnen en leren ze bovendien gezond te eten. Dat nemen ze voor de rest van hun leven mee."

Met peutermelk bestaat volgens Postma-Smeets het risico dat ouders denken dat dat volstaat. "Erg jammer dat deze twee kinderartsen niet benadrukken dat op de eerste plaats komt dat ouders hun best doen kinderen aan te leren gezond te eten." Het advies peutermelk te geven vanaf 1 jaar wordt op Europees niveau ook niet ondersteund, benadrukt Postma-Smeets. 

Nutricia

Ze erkent dat kinderen niet altijd voldoende groente binnenkrijgen om de gewenste voedingstoffen binnen te krijgen, zoals Brus opmerkt, maar daarom is er al het 'suppletie-advies': dagelijks extra vitamine D geven tot 4 jaar. Het eerste jaar doen ouders dat braaf, maar daarna zijn ze er minder trouw in, weet Postma-Smeets. Maar als ouders dat consequenter doen, is dat volgens haar de beste oplossing. "Als een kind namelijk een dag geen zin heeft in melk komt de voorziening niet in gevaar."

Het onderzoek van kinderarts Brus en arts-onderzoeker Marjolijn Akkermans is overigens gefinancierd door peutermelk-producent Nutricia, erkennen zij zelf. Voor Postma-Smeets is dat niet per se reden om het te diskwalificeren: "Het is ergens wel logisch dat dat bedrijf het sponsort, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat de onderzoekers afstand kunnen nemen en het hele plaatje belichten."

STER reclame