Toeristen gaan terug, chaos op vliegveld

time icon Aangepast

Reisorganisaties gaan Nederlanders die in Egypte op vakantie zijn, terughalen naar Nederland. TUI, dat reizen uitvoert voor onder meer Arke, Holland International en Kras, gaat 1600 mensen repatriëren.

Ook touroperator Oad gaat zijn 170 klanten terughalen, Thomas Cook doet hetzelfde voor zo'n 1500 klanten.

Via de drie organisaties zijn nu ruim 3000 Nederlanders in Egypte op vakantie. Ze zitten vooral in de kustplaatsen Hurghada, Marsa Alam en Sjarm el-Sjeikh. Het Calamiteitenfonds vergoedt extra kosten die mensen moeten maken.

Chaos

Op het vliegveld van Caïro is het vanwege de repatriëring een chaos. Toeristen, buitenlandse werknemers en Egyptenaren proberen het land snel te verlaten, maar vrijwel alle vluchten zijn vertraagd.

Ondanks een oproep van het luchthavenpersoneel om de veiligheid van een hotel op te zoeken, zijn veel mensen op het vliegveld gebleven.

Negatief reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eerder vandaag het reisadvies aangescherpt en alle reizen naar Egypte afgeraden. Het reisadvies dat het ministerie eerder uitgaf, luidde nog dat "alle niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden" werden afgeraden.

Ook moeten Nederlanders die in Egypte verblijven nu "overwegen om het land te verlaten", aldus een woordvoerder van het ministerie. Hij benadrukte dat er geen sprake is van een evacuatie.

De KLM gaat vanaf morgen de reguliere dagelijkse vluchten naar Caïro uitvoeren met extra grote vliegtuigen, waardoor er per keer honderd mensen meer mee kunnen naar Nederland.

STER Reclame