NOS SportAangepast

Raonic moet meer als Krajicek spelen, vindt Krajicek

  • Daan Floor

    redacteur NOS Sport

  • Daan Floor

    redacteur NOS Sport

Het zou zomaar kunnen dat Richard Krajicek over twee weken een tweede grandslamtitel gaat bijschrijven. De Wimbledon-kampioen van 1996 debuteert bij de Australian Open als coach van Milos Raonic, de Wimbledon-finalist van vorig jaar en de nummer drie van de wereld.

Het is zijn taak om het boomlange servicekanon uit Canada meer naar het net te krijgen, want alleen daar kan de 26-jarige Raonic het spel van Novak Djokovic en Andy Murray, de twee huidige heersers in het mannentennis, ontregelen, volgens Krajicek.

"Anders laten ze je de hele tijd rennen. Milos kwam vorig jaar enkel naar het net om de laatste klap uit te delen. Dat moet beter. Ik wil ook dat hij zijn hoge niveau langer vast kan houden", zei Krajicek deze week bij de toelichting op het deelnemersveld van het ABN Amro-toernooi, waarvan hij de directeur is. En waar zijn pupil Raonic niet in actie zal komen.

Richard Krajicek

De functie van toernooidirecteur zegt hij de komende twee Australische weken even vaarwel. "Ik ben daar echt als coach. Ik ga hem natuurlijk geen slechte tips geven, zodat een speler van mijn toernooi verder kan komen. Als een van mijn toppers hinkend van de baan stapt, zal ik me echter wel zorgen maken of hij op tijd fit is voor Rotterdam."

De perschef van het ABN Amro-toernooi grappend: "En als Richard met Raonic de Australian Open wint, mag hij dat een uurtje meevieren, maar dan moet hij direct het vliegtuig naar Nederland pakken." Een week na de Australian Open begint in Ahoy immers het kwalificatietoernooi al.

Het was eigenlijk perfect. Milos won en Nadal raakte niet geblesseerd.

Richard Krajicek

Een drukke maand dus voor Krajicek omdat hij het coachen en het directeurschap moet combineren. "Dit is de maand met de meeste overlap. De rest van het jaar zal ik hetzelfde schema als altijd volgen. Ik ben alleen meer op pad, waardoor ik soms toernooivergaderingen telefonisch moet doen."

Dubbele belangen

Raonic had vorig jaar een goed jaar. Hij haalde in Melbourne de halve finales, op Wimbledon stond hij in de eindstrijd en hij speelde nog drie finales, waarvan hij er één won: in Brisbane. Die titel raakte hij vorige week kwijt. Hij verloor in de halve finales, maar won een ronde eerder wel van Rafael Nadal. Juist, de grote trekpleister van het ABN Amro-toernooi.

"Dat was eigenlijk perfect. Milos won en Nadal raakte niet geblesseerd", aldus Krajicek met een knipoog. Hij was toen zelf nog niet in Australië, maar stuurde voor en na wedstrijden wel berichtjes naar zijn pupil.

Milos Raonic krijgt de felicitaties van Rafael Nadal

Volgens de Nederlander heeft Raonic het in zich om de nummer één van de wereld. "Ja, maar het verschil met Murray en Djokovic is nog groot. Dat moet stap voor stap gaan. Hij moet zich handhaven in de top-5 en goede resultaten boeken op de grandslamtoernooien. Daarna kijk je pas naar de ranking."

"In mijn tijd was het makkelijker om nummer één te worden. Er waren veel meer verschillende winnaars. Nu maken vooral Murray en Djokovic de dienst uit. Bij Pete Sampras wist je vroeger: die gaat op gravel niet veel punten halen."

Raonic en Rotterdam

Als speler leek Krajicek veel op Raonic: een ijzersterke service en een snoeiharde forehand. "Maar door mijn zwakkere backhand werd ik gedwongen vaker naar het net te komen. Daar was ik beter in. Milos is vanuit het achterveld sterker dan ik was. Maar daar willen hem dus juist wat meer vandaan halen. Hij moet vaker naar het net komen."

Daar is Raonic zich van bewust: "Ik moet efficiënter worden in de aanval. Vanaf de baseline kom ik niet langs Andy en Novak. Ik richt me nu op de aanval en Richard kan me helpen agressiever te zijn en efficiënter aan het net. Ik moet meer naar voren."

En naar Rotterdam, want de Canadees doet dit jaar niet mee aan het ABN Amro-toernooi. Zijn schema lag al vast voordat Krajicek zijn coach werd. "Ik heb hem nog wel proberen uit te leggen dat hij een goede indoorspeler is en kans zou maken op de titel. Maar helaas. Misschien volgend jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl