NOS NieuwsAangepast

Rutte: kans op regering VVD met PVV is nul

'Ik ga niet samenwerken met die partij'

De kans dat de VVD gaat regeren met de PVV is nul, zegt VVD-lijsttrekker en premier Rutte. "Dat gaat niet gebeuren", zei hij in het televisieprogramma Buitenhof.

Maar letterlijk zeggen dat de VVD de PVV uitsluit gaat Rutte te ver. "Ik sluit een partij niet uit want dan zeg je tegen die kiezers dat je hun problemen niet serieus neemt. De kans is nul procent, puur op inhoudelijke gronden."

'Linkser dan SP'

Rutte noemt de PVV sociaal-economisch linkser dan de SP van Roemer. De uitspraken van PVV-leider Wilders over rechters en Marokkanen staan volgens Rutte haaks op de waarden van Nederland en de rechtsstaat.

Wilders heeft meteen gereageerd op de uitspraak van Rutte en spreekt van "de arrogantie van de macht". Eerder sloten PvdA, SP en GroenLinks samenwerking met de PVV al uit. Ook D66 en CDA zien een kabinet met de PVV niet gebeuren.

Met welke partijen Rutte samenwerking wel waarschijnlijk acht, wil hij pas na de verkiezingen zeggen.

Er is iets aan de hand in de wereld.

VVD-lijsttrekker en premier Rutte

Rutte vindt het "verschrikkelijk" dat er kiezers zijn die zich afvragen of politici er nog wel voor hen zijn. Hij zegt dat dit hem drijft om in de politiek te blijven en kiezers duidelijk te maken dat dat wel zo is.

"De oplossing voor dit probleem is met reële voorstellen komen, niet schelden en weglopen. De situatie in de wereld vraagt om stabiliteit en standvastigheid", zegt Rutte.

De premier wijst daarbij op Rusland, de onzekere relatie tussen Rusland en de VS, de brexit, grote groepen buitenlanders die naar Nederland komen en de zorgen die mensen daarover hebben. "Er is iets aan de hand in de wereld."

Relatie met de VS

Rutte ziet het als zijn taak de relatie met de VS, waar Trump komende week aantreedt als president, goed te houden omdat dat in het belang van Nederland is.

Dat Trump heeft gezegd dat waarschijnlijk nooit duidelijk zal worden wie verantwoordelijk is voor het neerhalen van de MH17 maakt de situatie wel lastiger. "We moeten zien hoe de relatie tussen de VS en Rusland zich gaat ontwikkelen. Maar de afwikkeling van het MH17-dossier is voor mij en het kabinet cruciaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl