Taiz in Jemen
NOS NieuwsAangepast

Inside Jemen: Hussam (17) ging terug voor zijn moeder

  • Carmen Dorlo

    redacteur NOS Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur NOS Online

Zijn naam is Hussam Almolaiki en hij is 17 jaar oud. Hij is net klaar met de middelbare school. Een aantal jaar geleden verhuisde hij in Jemen vanuit de gevaarlijke stad Taiz naar Aden, om te vluchten voor de oorlog. Maar tegen de verwachting in verhuisde hij een aantal maanden geleden weer terug. Waarom? Hij wilde zijn moeder helpen.

"Mijn moeder probeert in Taiz te helpen, problemen op te lossen. Ze geeft les op de universiteit en is politiek activist. Ik wilde haar bijstaan", vertelt Hussam aan de NOS.

Hussam, Fadia en Murad

De jonge Hussam helpt niet alleen zijn moeder, hij werkt ook als vrijwilliger bij humanitaire organisaties. Hij schrijft korte verhalen om mensen op de hoogte te houden van de situatie in de stad. Een van zijn verhalen wil hij met ons delen. Het gaat over de 12-jarige Nahla Saeed en haar moeder.

Het verhaal van Nahla, verteld door Hussam:

Nahla en een vriendin waren schapen aan het hoeden op een weg in de buurt van de stad Madghr. Opeens ontplofte er een landmijn. "Het voelde alsof er kokend water in mijn gezicht kwam, ik zag alleen nog maar bloed. Mijn vriendin was gewond en ik kon mijn benen niet meer bewegen. Ik bleef maar schreeuwen totdat mijn moeder mij hoorde. Zij bracht me naar het ziekenhuis."

Nahla's moeder vertelde verder tegen Hussam:

"De gevechten in mijn stad werden erger. Ik schaamde me want ik moest in het ziekenhuis blijven bij Nahla en liet mijn kinderen achter bij mijn broer. In die tijd werd mijn huis verwoest door bombardementen. Ook ontploften er nog meer landmijnen die geplaatst waren door Houthi-rebellen."

Uiteindelijk moest Nahla's been geamputeerd worden. "Voor de ontploffing ging ze nog naar school. Nu gaat ze niet meer. Het kan niet meer door de oorlog."

Hussam probeert zoveel mogelijk persoonlijke verhalen te schrijven over slachtoffers van de oorlog in zijn land. Hij heeft het gevoel dat de internationale media niet genoeg aandacht besteden aan de oorlogsdaden in Jemen. "Veel media schrijven alleen over de luchtbombardementen van Saudi-Arabië op Jemen. Ze schrijven niet over de Houthi-rebellen en de gevechten. Ik wil met mijn verhalen de waarheid laten zien."

Zijn zussen wonen nog in Aden, zijn vader spreekt hij niet meer. Sinds een week studeert hij Engels. "Een paar scholen zijn compleet verwoest door bombardementen", vertelt hij. "Maar niet allemaal. De situatie is verbeterd. De Houthi's hebben niet meer zoveel controle als in het begin."

Tijdens het contact met Hussam spreken we hem opeens een paar dagen niet. Hij reageert niet op berichten. Na twee dagen vertelt hij ons wat er aan de hand was.

"De laatste dagen waren er hevige bombardementen in de stad. Ik kon niet naar buiten, ik moest binnenblijven in ons huis." Hussams internetverbinding deed het niet door de bommen. "Alles is goed met mijn moeder en met mij, maar we moeten de komende tijd even schuilen. Maar ja, dat is ook niets nieuws."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl