Voetballers op kunstgras in Haarlem
NOS NieuwsAangepast

Voetbalclubs durven weer het kunstgras op

De meeste voetbalclubs gaan weer gewoon op kunstgras voetballen. Bijna 85 procent van de clubs die eerst twijfelden, durft het weer aan, zegt RTL Nieuws na een rondgang. De clubs zijn gerustgesteld door de uitkomst van recent onderzoek van het RIVM naar de risico's van korrels van rubbergranulaat.

Het RIVM deed vorige maand extra onderzoek naar de gezondheidsrisico's na een alarmerende uitzending van Zembla. Daarin werd gezegd dat het spelen op kunstgrasvelden met rubberkorrels kan leiden tot een verhoogde kans op kanker.

Na onderzoek stelde het RIVM vast dat het spelen op de velden geen gezondheidsrisico's met zich meebrengt. De meeste clubs verbinden daar de conclusie aan dat het dus kan. Van de ondervraagde 208 clubs zeggen er 176 dat ze weer op kunstgras gaan spelen. Tien clubs gaan nog niet of niet helemaal terug naar kunstgras.

Eén van de geraadpleegde clubs zegt dat de velden hoe dan ook worden vervangen. Elf clubs wachten nog met een besluit daarover.

Keeperstraining

Sommige verenigingen kiezen volgens RTL Nieuws voor een tussenoplossing. Zo mogen bij ZVV Pelikaan in Zwijndrecht kinderen onder de 11 jaar de velden niet op. Bij SV Houten worden geen keeperstrainingen op kunstgras gegeven en is het streven zo min mogelijk kinderen op de velden te laten komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl