Vicepresident Joe Biden krijgt van Obama de Presidential Medal of Freedom EPA / NOS

Vertrekkend vicepresident Joe Biden kreeg deze week de Presidential Medal of Freedom uitgereikt door president Obama. Correspondent Michiel Vos ontmoette "allemansvriend" Biden acht jaar geleden bij "een gezellige Ierse drinkpartij". Vos keek voor het Oog terug op Bidens rol in de regering van Obama.

En de democratie is vitaler dan ooit. De scepsis over de toekomst van de democratie is juist een teken van gezondheid. Dat zei hoogleraar politicologie Tom van der Meer van de Universiteit van Amsterdam donderdag tegen Lucella Carasso die met hem sprak over de groeiende kritiek op de democratie.

Oud-Oog-presentator Jan Tromp was zondag bij Mieke van der Weij te gast met een verontrustende mededeling: de georganiseerde misdaad is in Nederland nauw verstrengeld met de ongeorganiseerde overheid. Hij schreef hierover samen met hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops het boek De achterkant van Nederland, dat afgelopen week verscheen.

De gemoederen liepen hoog op toen voormalig staatssecretaris Michel van Hulten en schrijver Joris van Casteren naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van Lelystad in discussie gingen over het succes van de stad. Van Hulten was betrokken bij de ontwikkeling van Lelystad en Van Casteren groeide er op.

De koude week werd afgesloten door Ingmar Heytze, die het gedicht Vos onder ijs in Het Oog voordroeg. Hij deed dit naar aanleiding van een foto van een door het ijs gezakte en bevroren vos, die de wereld over ging.

Het beste uit het Oog

STER reclame