Schaatsers op de Jan Durkspolder in januari 2013
NOS NieuwsAangepast

Schaatsliefhebbers hopen op winter als vier jaar geleden

Er is nog steeds een kleine kans op een ijsweek; een langere periode van vorst. Schaatsliefhebbers hopen stiekem op een winter als in 2013. Toen vroor het flink en werden op verschillende plaatsen schaatstochten op natuurijs georganiseerd.

"Daar kijken we heel tevreden op terug", zegt Klaas Steenbeek, voorzitter van de ijsclub in Blokzijl, Overijssel. Vier jaar geleden was de laatste keer dat zijn vereniging een tocht op natuurijs organiseerde. Daar kwamen destijds duizenden schaatsliefhebbers op af.

Bij de eerste tocht van 2013, in Giethoorn, stonden er volgens mij voor 10.00 uur al 17.000 schaatsers.

Klaas Steenbeek, voorzitter ijsclub Blokzijl

De omstandigheden waren die winter goed, blijkt ook uit cijfers van het KNMI. In januari bleven de temperaturen twaalf dagen achter elkaar onder nul. Verder was het die maand droog, wat de ijsgroei ten goede kwam.

"We hebben de Blokzijler Merentocht toen vrij snel kunnen uitzetten", zegt Steenbeek. Het enthousiasme was groot. "Bij de eerste tocht van dat jaar, in Giethoorn, stonden er volgens mij voor 10.00 uur al 17.000 schaatsers. Daar is de tocht uiteindelijk afgelast, omdat er water op het ijs kwam en mensen door het ijs zakten."

In Blokzijl verliep een dag later wel alles volgens plan. "Dat was hartstikke mooi", zegt Steenbeek. "In de jaren daarna liet het weer geen Merentocht toe."

Ook op het Zuidlaardermeer in Groningen werden in 2013 verschillende tochten verreden, vertelt Gezienus van Iren, ijsmeester bij ijsclub De Hondsrug. Op de baan van die vereniging vond dat jaar de eerste marathon op natuurijs plaats.

  • ANP
    Gezienus van Iren controleert in 2013 het ijs voor de marathon op natuurijs in Noordlaren
  • ANP
    Een toeschouwer eet erwtensoep bij de marathon op natuurijs in 2013
  • ANP
    Schaatser bij de marathon op natuurijs in 201

Van Iren zegt dat het ook in de winter van 2012 een korte periode flink vroor. Dat jaar kwam het zelfs bijna tot een Elfstedentocht, herinnert Wiebe Wieling zich. Hij is de voorzitter van de Vereniging De Friesche Elf Steden. In februari was er sprake van een koudegolf: het kwik bleef vijf dagen achterelkaar onder het vriespunt.

"In het noorden van Friesland lag toen een dikke laag ijs", zegt Wieling. Maar in het zuiden van de provincie had het gesneeuwd en was het ijs dunner. "Dat was de tragiek van '12. Daardoor kon de 'tocht der tochten' op het nippertje niet doorgaan."

  • ANP
    Baanvegers maken in 2012 het ijs sneeuwvrij op de route van de Elfstedentocht
  • ANP
    Schaatsliefhebbers schreven in 2012 een hoopvolle boodschap op het ijs op het Slotermeer

Of er ook dit jaar tochten op natuurijs kunnen worden verreden, durven de kenners niet te zeggen. "Het is nog veel te vroeg", zegt Wieling. Steenbeek zegt dat hij het vertrouwen na de laatste voorspellingen is verloren. Van Iren is nog wel gematigd positief. "Al kwakkelt het weer wel wat dit jaar."

Maar ook als de temperaturen volgende week hoger uitvallen dan gehoopt, dan is de kans op een ijsweek nog niet verkeken. Volgens het KNMI is het ook in de maanden februari en maart vaak koud.

En zolang er een minieme kans is op schaatsen op natuurijs, blijven de liefhebbers hoopvol. Wieling: "Hopen op een tocht doen we altijd. Maar dan moet wel echt alles meezitten."

  • ANP
    Een schaatser loopt in 2013 terug naar zijn auto bij Giethoorn
  • ANP
    Een luchtfoto van de toertocht bij Giethoorn in 2013

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl