Rianne de Vries juicht: ze is Europees kampioen
NOS SchaatsenAangepast

De Vries verrast met Europese titel op 500 meter

Rianne de Vries heeft op de EK in Turijn vriend en vijand verrast door Europees kampioen te worden op de 500 meter. Het zilver ging naar de Italiaanse Martina Valcepina, het brons was voor de Britse Charlotte Gilmartin.

De 26-jarige De Vries eindigde in 2013 als 24ste en een jaar later als 15de. De afgelopen twee jaar deed ze alleen mee op de aflossing. In de finale van de 500 meter zette ze zich meteen op kop, waarna ze Valcepina, Gilmartin en Arianna Fontana achter zich hield.

De Vries verrast met Europees goud op 500 meter

"Ik besef het nog niet echt", zei de overdonderde De Vries over haar titel. "Ik probeerde het te zien als een gewone rit, want ik had nog nooit eerder een finale gereden."

"Fontana viel, ik kwam als eerste over de streep en toen dacht ik: wow, ik heb gewoon gewonnen. Bizar, maar heel mooi."

Rianne de Vries: bizar dat ik Europees kampioen ben

Teleurstelling Schulting

Het Italiaanse ijs is Suzanne Schulting vooralsnog niet goedgezind. Na een teleurstellende vierde plek op de 1.500 meter werd Schulting in de halve finales van de 500 meter gediskwalificeerd. Ze kreeg een penalty vanwege een aanvaring van haar heup met Arianna Fontana in de halve finale.

Yara van Kerkhof bleef steken in de kwartfinales. Ze werd derde in haar heat.

Straf voor Suzanne Schulting op 500 meter

In het algemeen klassement na twee afstanden staat De Vries op de tweede plaats, op zes punten achterstand van Arianna Fontana. Schulting staat na haar dramatische dag op de zevende plek.

Klassement na 500 meter (v)

De EK shorttrack in Turijn zijn van 14.00 tot 18.00 uur live te volgen via de livestream op NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl