ANP
NOS NieuwsAangepast

Gerrit Hiemstra over ijsweek: #hetkannogsteeds

De afgelopen dagen was het een veelbesproken gespreksonderwerp: 'De Pluim'. Die laat zich het best omschrijven als de verzameling van verwachtingen welke kant het weer op gaat. Met andere woorden: kunnen we eind volgende week nou schaatsen of niet?

NOS-weerman Gerrit Hiemstra zegt dat het nog steeds kan, een langere vorstperiode. De kans is wel kleiner geworden. Van de ongeveer vijftig verwachtingen die samen De Pluim vormen geeft een aantal nog steeds aan dat het na woensdag koud blijft, een ander deel laat zachtere temperaturen zien.

Het zou volgens Hiemstra kunnen dat het in een deel van het land minder koud wordt en een ander deel wel vorst blijft houden. Hij benadrukt dat weersverwachtingen meestal uitkomen, maar soms niet. En in dit geval is de onzekerheid groot.

Twee keer per dag komen er nieuwe berekeningen en is er een update van de situatie. De afgelopen dagen ging De Pluim behoorlijk op en neer en dat is bijzonder. De schommelingen waar meteorologen nu mee te maken hebben, komen volgens Hiemstra niet zo vaak voor.

Tot woensdag is in ieder geval de verwachting dat we droog winterweer blijven houden, met lichte tot matige vorst. Een ding is zeker: slechts één van de ongeveer vijftig verwachtingen in De Pluim wordt werkelijkheid.

Donderdag is duidelijk of we eindelijk weer eens kunnen schaatsen op natuurijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl