Hennie Mandemaker (65) wordt bondscoach van de Chinese boksers ANP

Mandemaker gaat olympische boksers China trainen

time icon

Op zijn 65ste neemt de carrière van bokstrainer Hennie Mandemaker ineens een opmerkelijke wending; hij gaat naar China om daar de olympische boksers onder zijn hoede te nemen.

Mandemaker: “Hoe goed de Chinezen daadwerkelijk zijn of kunnen worden, daar heb ik nog niet zo’n kijk op. Het boksen staat er in de kinderschoenen. Pas rondom de Olympische Spelen van 2008 is deze sport daar in opkomst. Maar ik zie snel genoeg wat voor vlees ik in de kuip heb. Bovendien weet ik dat de faciliteiten in dat land bijna onbegrensd zijn. Ik kom te werken in een enorm sportcomplex en zal dus niks tekort komen. Ik krijg ook nog een tolk."

Via via

De Chinezen kennen Mandemaker waarschijnlijk als de man die topboksers als Hüsnü Kocabas, Rafik Harutjunjan en Peter Müllenberg onder zijn hoede had. De contacten werden via via gelegd. “Als je zo’n aanbod krijgt, uit zo’n groot land... Dat is zo apart, dat moet je gewoon meemaken. Ik ben weliswaar vijfenzestig, maar word honderd en kan dus nog jaren mee", zegt een opgetogen Mandemaker.

Mandemaker vertrekt eind volgende week naar China voor een proefperiode van drie maanden. “Maar ik zal heel erg mijn best doen om mijn verblijf verlengd te krijgen."

STER Reclame