ANP
NOS NieuwsAangepast

'Opgebrande medewerkers slepen PVV voor de rechter'

Twee voormalige medewerkers van de PVV-fractie in de Tweede Kamer eisen van de partij schadevergoedingen van 328.000 en 221.000 euro omdat ze jarenlang niet zouden zijn beloond voor overwerk waartoe ze werden gedwongen. Ook zouden de medewerkers zijn gepest, meldt het AD op basis van rechtbankdossiers. De zaken dienen later deze maand.

De oud-medewerkers zouden de zaken los van elkaar hebben aangespannen. Ze klagen allebei over een veel te hoge werkdruk, met burn-outs tot gevolg. Een van hen noemt de arbeidscultuur binnen de PVV-fractie "blanke slavernij".

De Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, heeft de PVV volgens het AD berispt. Bij controles zou zijn gebleken dat de arbeidstijdenwet werd overtreden. Een arbo-arts heeft een van de twee fractiemedewerkers arbeidsongeschikt verklaard vanwege de "disproportionele druk".

'Oren gewassen'

De medewerkers en de PVV wilden volgens het AD niet met de krant praten. Maar uit verklaringen in de rechtbankdossiers zou blijken dat pogingen om de hoge werkdruk aan de kaak te stellen, stukliepen. Toen bleek dat een medewerker de vakbond had benaderd met zijn klacht, werden hem naar verluidt "de oren gewassen". De andere oud-PVV'er zegt dat met een beschuldiging van werkweigering werd gedreigd als hij niet zou doorwerken.

Het is niet de eerste keer dat voormalige PVV-medewerkers uit de school klappen over de werkomstandigheden binnen de fractie. Een voormalige woordvoerder van Wilders, Michael Heemels, voerde stress op als reden voor drank- en drugsmisbruik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl