Alireza Jahanbakhsh (l) en Wout Weghorst waren goed door de doelpunten van AZ

AZ hervat competitie met zege bij Go Ahead Eagles

AZ heeft na een kolderieke slotfase Go Ahead Eagles verslagen. In Deventer klopte het de hekkensluiter met 3-1.

Go Ahead had drie spelers gehaald in de winterstop en trainer Hans de Koning liet Elvis Manu en Pedro Chirivella direct opdraven. Met name Manu bleek een versterking. Hij was met een schot in het zijnet en een listig hakballetje dicht bij de 1-0.

AZ kreeg in de alleraardigste eerste helft de beste kansen: Ben Rienstra schoot over en Muamer Tankovic had bij een voorzet de hoek voor het uitkiezen, maar kopte de bal recht in de handen van doelman Theo Zwarthoed. AZ had voorts de pech dat een toch duidelijke handsbal van Xandro Schenk geen strafschop opleverde.

Weer Wout Weghorst

De tweede helft had minder amusementswaarde en de ploegen leken af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel. Twintig minuten voor tijd was daar toch ineens de tot dan toe onzichtbare Wout Weghorst. Na een voorzet van Alireza Jahanbakhsh verraste hij Zwarthoed met een schot in de korte hoek en dat was alweer zijn tiende treffer van het seizoen.

Go Ahead gaf daarna even vol gas en Darren Maatsen zag zijn inzet (lobje over de doelman) van de lijn gehaald worden door Stijn Wuijtens. Jahanbakhsh maakte vervolgens aan alle spanning een eind met een hard en doeltreffend afstandsschot.

Strafschoppen

De thuisploeg kwam terug in de wedstrijd door een benutte strafschop van Jarchinio Antonia. De aanleiding was opvallend: Mattias Johansson duwde Randy Wolters omver terwijl AZ-keeper Sergio Rochet de bal al vast had. Go Ahead had nog drie minuten om alsnog een punt te pakken, maar daar slaagde het niet in.

Sterker nog: in de absolute slotfase kreeg AZ nog een strafschop. Jahanbakhsh nam de penalty, terwijl er van de tribune een extra bal het strafschopgebied werd gegooid, en scoorde: 3-1.