Jesse Klaver presenteert het verkiezingsprogramma van GroenLinks ANP

"Nederland heeft een premier nodig die vasthoudt aan zijn idealen, en die premier wil ik graag worden." Dat zei GroenLinks-leider Jesse Klaver vanavond op een partijbijeenkomst in Nijmegen. 

Klaver voegde eraan toe dat als hij premier wordt, hij Nederland "niet zal zien als een bedrijf maar als een samenleving". "Een samenleving waarin we met respect met elkaar omgaan en waarin iedereen ongeacht zijn of haar afkomst of je achtergrond erbij hoort."

Klaver roept zijn "politieke linkse vrienden Asscher, Pechtold en Roemer op om de handen ineen te slaan en samen te werken aan het bestrijden van armoede en onrecht". Hij vindt het na veertig jaar hoog tijd voor een progressief kabinet, "om Rutte en Wilders uit een volgende regering te houden".

Jesse Klaver wil torentje in

Klaver zegt zich te realiseren dat het ongebruikelijk is dat een GroenLinks-leider zegt premier te willen worden. "Maar mijn hele levensloop is ongebruikelijk", aldus de jonge partijleider (30), die het in 2015 van Bram van Ojik overnam.

GroenLinks staat op dit moment op 10 tot 13 zetels in de Peilingwijzer van de Leidse politicoloog Tom Louwerse. Op de bijeenkomst in Nijmegen waren zo'n 1300 mensen aanwezig, onder wie ook veel niet-leden.

Klaver vindt dat het klaar moet zijn met wat hij de "zondebokpolitiek" noemt. "De keuze lijkt te gaan tussen haatzaaiers en bangmakers. Maar is het tijd voor echte oplossingen". Die moeten wat hem betreft vooral worden gezocht in het aanpakken van de klimaatproblemen. "Het behoud van de aarde heeft de hoogste prioriteit."

GroenLinks wil alle kolencentrales sluiten. Ook wil de partij de belasting voor multinationals verhogen en korte metten maken met de marktwerking in de zorg.

STER reclame