Vernietigend rapport over racistisch gedrag politie Chicago

Aangepast
De ongewapende Paul O'Neil (18) werd door politieagenten doodgeschoten nadat hij hun auto's met een gestolen Jaguar had aangereden en op de vlucht was geslagen EPA

Na een jaar onderzoek is er een vernietigend rapport verschenen over schendingen van burgerrechten door politiemensen in Chicago.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie concludeert dat het politiekorps jarenlang de burgerrechten heeft geschonden en racisme tegen zwarten heeft toegestaan. Ook heeft de politie buitensporig geweld gebruikt en mensen doodgeschoten die geen bedreiging vormden. Agenten bewerkten mensen met stroomstootwapens, alleen omdat ze niet deden wat de politie zei.

Dieptepunt was het doodschieten van een zwarte tiener in 2014 die een mes bij zich zou hebben gehad dat hij weigerde weg te gooien. Een blanke agent schoot zestien keer op de tiener. De zaak leidde tot protesten en het vertrek van de politiechef van Chicago. De agent zelf wordt vervolgd wegens moord.

Vertrouwen van de bevolking

Volgens de hoofdonderzoeker is dit gedrag grotendeels te wijten aan een tekortschietende, verouderde opleiding.

Burgemeester Emanuel van Chicago zegt dat de conclusies van het rapport ontnuchterend zijn, en dat de gemeente doorgaat met de politiehervormingen die al in gang zijn gezet. 

Het departement heeft samen met de gemeente Chicago een verklaring getekend waarin Chicago politiehervormingen belooft. Er wordt meer transparantie beloofd, een betere training van politiemensen en straf voor agenten die in de fout gaan.

Afgelopen zomer zette de stad 300 video's van incidenten online, om het vertrouwen van de bevolking terug te winnen.

Het ministerie van Justitie begon een jaar geleden met een inventarisatie van politiegeweld in de op twee na grootste stad van de VS. Eerder werd al federaal onderzoek gedaan naar gevallen van politiegeweld in andere steden. Zo concludeerde het ministerie dat de politie van Ferguson stelselmatig discrimineerde. 

STER Reclame