Winkelend publiek met plastic tassen
NOS Nieuws

Inspectie deelt nog geen boetes uit voor gratis plastic tasjes

De Inspectie Leefomgeving & Transport heeft afgelopen jaar geen enkel winkelbedrijf beboet voor het gratis meegeven van een plastic tas bij een aankoop. Sinds januari 2016 zijn gratis plastic tassen verboden.

De Inspectie zegt naar aanleiding van meldingen 30 bedrijven te hebben aangesproken op hun tassenbeleid. Daarna hebben ze die bedrijven gecontroleerd, en was er dus geen aanleiding om een boete uit te delen. De Inspectie doet geen steekproeven om te zien of klanten een gratis plastic tas meekrijgen. Het uitblijven van boetes hoeft dus niet te betekenen dat alle winkeliers zich ook echt aan de regels houden.

Minder tassen

Het verbod op gratis tasjes moet mensen stimuleren om zelf een tas mee te nemen als ze dingen gaan kopen. Volgens brancheorganisatie NRK Verpakkingen heeft de maatregel zeker effect gehad. Er zijn geen harde cijfers, maar voorzitter Joan Hanegraaf zegt dat het gebruik van plastic tassen vorig jaar met zo'n 40 tot 60 procent is gedaald.

In het begin van het jaar was de daling volgens hem wel groter dan aan het eind van het jaar. Dat zou komen doordat consumenten eraan wennen dat ze moeten betalen en ook door hun tassenvoorraad thuis heen zijn. Ook zouden sommige winkeliers die waren overgeschakeld op papieren tassen, toch weer voor plastic gaan. Papieren tassen mogen nog wel gratis meegegeven worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl