NSA mag 'sleepnet'-data ongefilterd delen met andere diensten VS

Aangepast
Het gebouw van de NSA in Maryland EPA

De grote hoeveelheid data die de NSA verzamelt, het zogenoemde sleepnet, komt ongefilterd beschikbaar voor andere Amerikaanse inlichtingendiensten. Dat heeft de regering-Obama in zijn laatste dagen besloten.

Hierdoor krijgen veel meer overheidsdiensten toegang tot privacygevoelige informatie. Het gaat om telefoongesprekken, e-mailberichten en om communicatie via satellieten die over de hele wereld worden verzameld. In het verkeer van buitenlanders mag onbeperkt worden gezocht; voor communicatie van Amerikanen gelden strengere regels.

Informatie missen

Tot nu toe filterde de NSA de informatie. Gegevens over onschuldige personen of irrelevante persoonlijke informatie werd daardoor niet doorgestuurd naar andere organisaties. Dat filteren gebeurt voortaan niet meer.

De verandering wordt doorgevoerd uit angst dat de NSA anders bepaalde informatie over het hoofd ziet die voor andere diensten interessant kan zijn, schrijft The New York Times. In totaal kunnen zestien diensten de informatie inzien, bijvoorbeeld de FBI, de CIA, DEA (doet onderzoek naar drugszaken) en Homeland Security.

Geen bevelschrift

Om een bepaalde stroom van informatie te mogen inzien, bijvoorbeeld e-mailverkeer, moet een verzoek worden ingediend. Hier is geen bevelschrift voor nodig.

Een dienst moet wel kunnen beargumenteren dat er informatie in zit die relevant kan zijn voor een onderzoek. De NSA weegt vervolgens dat verzoek.

STER Reclame