ANP

"De 100 miljoen euro extra voor de verpleeghuiszorg is een eerste goede stap. We gaan nu verder onderzoeken of er meer nodig is, dat moet blijken uit verdere onderzoeken. Het zal niet alleen een zaak zijn van dit kabinet." Dat zei staatssecretaris Van Rijn na afloop van de wekelijkse vrijdagse kabinetsvergadering, die instemde met extra geld voor de verpleeghuiszorg. Gisteren werd al bekend dat het gaat om 100 miljoen extra naar de verpleeghuizen.

Het geld is een reactie op het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers voor betere verpleeghuiszorg.  Begin vorige maand steunde de hele Tweede Kamer een motie van de PVV, die Van Rijn opriep haast te maken met verbetering van de zorg in verpleeghuizen.

De 100 miljoen is vooral bedoeld om meer personeel aan te nemen. Er zijn samen met de sector nieuwe kwaliteitseisen opgesteld, die vanaf vandaag ingaan. Van Rijn spreekt van nieuwe en ambitieuze normen.

In het manifest van Borst en Gaemers staat dat er eigenlijk twee verzorgenden op een groep van maximaal acht bewoners moeten zijn. Van Rijn wil zich niet vastleggen op een getal. "Zorg is ingewikkeld en persoonsgericht, laten we ons niet vastleggen op dit soort normen. Het geld dat nu is vrijgemaakt is een eerste goede stap. Mogelijk is er meer nodig, daar zal een volgend kabinet over moeten gaan", aldus Van Rijn.

De branche-organisatie van verpleeghuizen, Actiz, berekende gisteren dat uitvoering van het hele manifest 1,5 tot 2 miljard euro zou kosten.

Actiz wees er ook op dat het door de krapte op de arbeidsmarkt nog een enorme uitdaging zal zijn om snel veel nieuw zorgpersoneel te vinden.

STER reclame