Minister Van der Steur laat onderzoek doen naar de werkelijke omvang van de criminaliteit ANP

De werkelijke omvang van de criminaliteit is lastig te bepalen. Daarom is meer onderzoek nodig naar de niet-geregistreerde criminaliteit, zegt het kabinet in een reactie op het rapport waarin staat dat er veel meer misdrijven worden gepleegd dan uit de officiële cijfers blijkt. Het onderzoeksbureau van het ministerie van Veiligheid en Justitie doet nader onderzoek doen naar ontwikkelingen in de criminaliteit.   

Minister Van der Steur is in het buitenland en kan daarom niet op het rapport reageren. Maar zijn ministerie benadrukt dat het een discussiestuk is. Politie en OM maken daarin "ervaren knelpunten" duidelijk en doen suggesties voor mogelijke verbetering. "Daarmee kunnen we ons voorbereiden op de toekomst".  

Verder stelt het ministerie dat er de afgelopen jaren al veel is bereikt en dat het kabinet heeft onderkend dat er nieuwe investeringen nodig zijn. Daarom heeft het kabinet vorig jaar 450 miljoen euro uitgetrokken voor Veiligheid en Justitie. Het meeste extra geld gaat naar politie, OM en rechtspraak. Daarnaast hebben politie en OM extra middelen gekregen voor de aanpak van cybercrime, stelt het ministerie.

Toegeven

D66 zegt in een reactie op het rapport dat het kabinet "de slechte misdaadcijfers moet toegeven". Volgens Kamerlid Kees Verhoeven was de reorganisatie van de politie ook een bezuiniging. Hij vindt dat de schade nu hersteld moet worden, "zodat misdaad niet loont". 

Het CDA vindt dat in het rapport precies staat wat de partij altijd al heeft gezegd. De VVD maakte op Veiligheid en Justitie "mooie sier met de zogenaamd dalende misdaad".    

De politiebonden zien in het rapport de erkenning van wat zij al jaren zeggen. De capaciteit is zo laag dat de burger het vertrouwen verliest, zegt politiebond ACP.  

STER reclame