Deze woonboot in Gennep staat scheef door het lage water
NOS NieuwsAangepast

Mobiele dijk moet scheve woonboten Gennep redden

Rijkswaterstaat begint vandaag in Gennep met de aanleg van een mobiele dijk om een aantal woonboten vlot te trekken. De woonboten liggen scheef in de Paesplas, omdat het waterpeil flink was gedaald door de aanvaring met de stuw in Grave.

Eind vorige maand raakte de stuw in de Maas beschadigd toen die werd geramd door een Duits binnenvaartschip. Dat zorgde meteen voor grote problemen, omdat het waterpeil in de Maas snel zakte. In de aangrenzende Paesplas in het Noord-Limburgse Gennep kwamen daardoor achttien woonboten scheef te liggen.

Rijkswaterstaat legt mobiele dijk aan op de Paesplas

De aanleg van de 55 meter lange mobiele dijk, een soort plastic ballon vol met water, moet voor een afsluiting tussen de Maas en de Paesplas zorgen. Daarna wordt het waterpeil in de plas door Rijkswaterstaat gecontroleerd omhoog gebracht. Als alles goed gaat, staat het water komende maandag 1,5 meter hoger dan nu.

'Badkuip' vullen

"We proberen een gesloten badkuip te maken", legt Hans Brinkhof van Rijkswaterstaat uit. "Aan de andere kant van de dijk staan de pompen die er straks voor zorgen dat die badkuip gevuld wordt."

De Thompsonbrug bij Grave met de beschadigde stuw

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl