NOS NieuwsAangepast

'Geen personeel te vinden voor 10.000 vacatures verpleeghuizen'

Zorgorganisatie Actiz verwacht dat er dit jaar 9000 tot 10.000 vacatures bij verpleeghuizen niet ingevuld kunnen worden. Staatssecretaris Van Rijn wil 100 miljoen euro uittrekken om extra personeel aan te nemen, maar dat is volgens Actiz niet eens genoeg om de huidige circa 10.000 openstaande vacatures in te vullen.

Volgens Actiz zijn er zoveel vacatures omdat er niet genoeg mensen zijn die in een verpleeghuis willen werken. Daardoor is er nu in 70 procent van de verpleeghuizen een tekort aan verzorgend en verpleegkundig personeel.

Verzorgend personeel helpt bijvoorbeeld ouderen bij het wassen en deelt medicijnen uit. Verpleegkundigen verrichten het merendeel van de medische handelingen, zoals het geven van sondevoeding.

Wel extra geld voor zorgpersoneel, geen extra mensen

Om toch aan nieuw personeel te komen, proberen verpleeghuizen het vak aantrekkelijker te maken. Zo worden er door sommige verpleeghuizen bonussen uitgedeeld aan nieuwe medewerkers en aan personeel dat nieuwe medewerkers aandraagt. Ook is de cao aangepast.

Verder zijn er plannen om de opleiding om in te stromen in de ouderenzorg korter te maken en om meer gebruik te maken van vrijwilligers. Daarnaast wordt gekeken of er buitenlands personeel naar Nederland kan worden gehaald.

Manifest

Gisteren rekende Actiz al door dat voor uitvoering van het manifest voor een betere ouderenzorg van Hugo Borst en Carin Gaemers een bedrag van 1,5 à 2 miljard euro nodig zou zijn. Er zijn dan 70.000 extra zorgmedewerkers nodig.

De initiatiefnemers van het manifest vinden de 100 miljoen euro die Van Rijn wil uittrekken een aardig begin, maar niet genoeg. "We zijn blij met dit gebaar, omdat dit betekent dat niet alleen staatssecretaris Van Rijn de problemen zeer serieus neemt, maar het hele kabinet. Maar het is niet genoeg."

Volgens Borst en Gaemers kan alleen de allerergste nood er mee gelenigd worden. "We zijn pas tevreden als alle punten van ons manifest zijn uitgevoerd." Ze willen onder meer dat er een plafond komt voor bestuurskosten. Ook pleiten ze voor een ondergrens van twee verplegers op een groep van maximaal acht bewoners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl