De Franse minister van Volksgezondheid Touraine (M) bezocht een ziekenhuis vanwege de griepepidemie
NOS NieuwsAangepast

Europese landen in de ban van de griep; noodplan in Frankrijk

Steeds meer ziekenhuizen in Nederland kondigen een opnamestop af. De ziekenhuizen zijn vol vanwege de griepepidemie. Maar de griep zorgt niet alleen in Nederland voor problemen.

Vooral Frankrijk is in de ban van het virus. Bijna 200 ziekenhuizen hebben het noodplan in werking gesteld vanwege de griepepidemie in het land. Zo'n dertig ziekenhuizen stellen niet-urgente operaties uit om bedden vrij te houden voor grieppatiënten. De epidemie in Frankrijk duurt al weken en de ziekenhuizen zitten overvol.

Na een spoedberaad van de regering vandaag had de minister van Volksgezondheid ziekenhuizen opgeroepen om de capaciteit te vergroten en tegelijkertijd te voorkomen dat er te veel patiënten bij elkaar worden gezet. Volgens de minister zijn de ziekenhuizen in staat om om te gaan met deze epidemie, die naar verwachting nog zeker enkele weken aanhoudt.

Volgens de organisatie van artsen op de spoedeisende hulp zijn grote epidemieën als deze een gevolg van de bezuinigingen op de gezondheidszorg in Frankrijk. "Het is 2017 en dat vraagt om moderne aanpak. Door alle bezuinigingen loopt het beleid in de ziekenhuizen tientallen jaren achter."

Griep waart rond in Europa

Naast Nederland en Frankrijk hebben ook Spanje en Duitsland last van de epidemie. Hij is daar heftiger dan andere jaren. In België is nog geen sprake van een epidemie, maar waarschijnlijk vanaf volgende week wel.

In Nederland spreken we van een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen zich melden met griepachtige klachten en het griepvirus in neus- en keelmonsters wordt aangetroffen. Vorige week werd bij 92 op de 100.000 mensen griep vastgesteld. De huidige griepepidemie begon in Nederland begin december.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl