Politie bij de demonstratie van de NVU in maart vorig jaar
NOS Nieuws

NVU-demonstranten veroordeeld voor discriminatie Joden

Vier mannen die vorig jaar meededen aan een demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) zijn veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Joden. Ze kregen boetes van 600 en 900 euro, en taakstraffen van 24 en 40 uur.

Vorig jaar maart hield de extreemrechtse NVU een demonstratie tegen 'links geweld' en 'links fascisme'. Vier demonstranten werden pgepakt, omdat ze vlaggen droegen met daarop de teksten 'Defend Europe', 'Combat 18' en 'Whatever it takes'.

Ook hadden twee mannen een zogenoemde anti-Jodenneussticker op hun jas geplakt. Daarop was een grote haakneus afgebeeld in de vorm van een verbodsbord.

Adolf Hitler

Volgens de rechter is het in de kringen van de verdachten bekend dat het cijfer 18 verwijst naar de eerste en achtste letter van het alfabet, en daarmee naar de initialen van Adolf Hitler. Met de woorden 'Combat' en 'Whatever it takes' zouden de verdachten bedoelen dat er strijd moet worden geleverd en dat elk middel daarbij is toegestaan.

De demonstranten wisten dat de teksten op de vlaggen beledigend zijn voor Joden en dat ze daarmee hebben aangezet tot discriminatie, oordeelt de rechtbank in Amsterdam.

Het spandoek met de tekst 'Defend Europe' is volgens de rechter op zichzelf niet beledigend en discriminerend, maar wel als het wordt gebruikt in combinatie met het dragen van de anti-Jodenneussticker. Dat was bij twee verdachten het geval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl