Een bunzing die in de Lelystadse tuinen werd gespot.
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS NieuwsAangepast

Bunzing in een op de vijf Lelystadse tuinen

De vos en bunzing komen opvallend vaak voor in tuinen in Lelystad. In 15 tot 20 procent van de tuinen kwamen zij op camerabeelden voor. De camera's waren neergezet door Landschapsbeheer Flevoland en de Aeres Hogeschool in Dronten voor het project 'Klik, wat loopt er door de tuin?!'.

Bij het project kregen 60 bewoners van Lelystad een week lang een camera in de tuin. Het apparaat reageert op beweging en maakt vervolgens een filmopname van 30 seconden. In de periode van maart tot december werd de activiteit in de tuin gemeten.

In Lelystad zit soms een roofdier in de tuin

Verrassing

Omroep Flevoland sprak met Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland. Naast de gebruikelijke bezoekers, zoals egels, had Reinhold minder 'spannende soorten' zoals de bunzing verwacht. "We hadden wel verwacht dat ze er zouden zijn maar deze hoeveelheid verrast ook ons. We zijn daar blij mee."

De familie Verbraaken deed mee aan het onderzoek. Het leukst was volgens hen toch elke keer de verrassing van wat er nu weer op de camera zou staan. Het echtpaar heeft een natuurvriendelijke tuin en heeft al kunnen genieten van spelende bunzingen en muizen.

Er werd ook een bruine rat gefilmd. Daar waren ze minder blij mee, omdat deze ziekten met zich mee kan brengen. De familie vond het project zo leuk dat ze nu ook zelf een camera heeft aangeschaft.

Het onderzoek blijkt populair; er zijn opnieuw zestig mensen die zich hebben aangemeld voor een camera in de tuin.

Advertentie via Ster.nl