Veel wethouders ten val om politieke redenen

ANP

Vorig jaar zijn 116 wethouders opgestapt of weggestuurd. De reden voor hun vertrek was in veel gevallen politiek. Dat blijkt uit het Wethoudersonderzoek 2016 dat in opdracht van tijdschrift Binnenlands Bestuur is uitgevoerd.

Volgens Binnenlands Bestuur behoort 2016 tot de drie zwartste jaren voor wethouders. Alleen in 2008 en 2004 moesten meer wethouders vertrekken.

De belangrijkste reden voor het vertrek van de wethouders is volgens het tijdschrift het grote aantal gebroken coalities in gemeenten en verstoorde verhoudingen. In 28 gemeenten vielen vorig jaar coalities uiteen.

"Sinds 2002 zijn er niet zo veel coalities gevallen als afgelopen jaar, 28 is een record wat dat betreft", zegt onderzoeker Henk Bouwman.

Onvrede

In vijftien gemeenten moesten wethouders vertrekken wegens onvrede over de manier van werken, of omdat de wethouder de raad niet op tijd informeerde. In tien gemeenten werd de val van de wethouders veroorzaakt door niet-integer gedrag.

"Elk jaar fraudeert een tiental wethouders", zegt Bouwman. Het gaat dan volgens hem om wethouders die fraudeerden met subsidies, wethouders die illegaal bouwen bij hun woning en gevallen waarbij er illegaal informatie is gedeeld met projectontwikkelaars.

Een recordaantal van 46 wethouders vertrok om persoonlijke redenen, bijvoorbeeld wegens ziekte. Een handvol vond de baan te zwaar en stapte daarom vrijwillig op.