Danny Makkelie als videoscheidsrechter KNVB

De scheidsrechters van de kwartfinales van de KNVB-beker krijgen een videoscherm om de wedstrijdbeelden terug te kijken. Dat is een aanvulling op de videoscheidsrechter, waarmee de KNVB sinds dit seizoen experimenteert. 

"Bij gevallen waarin het echt lastig is, kan de scheidsrechter de spelsituatie dan zelf ook terugzien als hij het niet aan een van zijn assistenten wil overlaten. Dat is het grote voordeel van dit systeem", vertelt Gijs de Jong, operationeel directeur betaald voetbal bij de KNVB.

Toch is het niet voor alle scheidsrechters een nieuw fenomeen. Danny Makkelie was op het WK voor clubs actief als videoscheidsrechter en zijn 'call' werd toen door referee Viktor Kassai bekeken aan de zijlijn. Dat leverde toen, in de halve finale, een penalty op voor het Japanse Kashima Antlers.

Penalty Kashima, met dank aan videoscheidsrechter Makkelie Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Maar komt met een videoscheidsrechter en het scherm voor de hoofdscheidsrechter het spel niet onnodig stil te liggen? "Nee", zegt De Jong. "Het gaat zonder dat scherm om ongeveer drie beslissingen per wedstrijd waarin de scheidsrechter wordt ondersteund. Terugkijken via dat scherm komt gemiddeld nog niet eens één keer per wedstrijd voor."

"Het gaat om een heel klein aantal gevallen. Daarbij hebben we wel altijd gezegd: het is belangrijker dat de juiste beslissing genomen wordt, dan dat de beslissing snel genomen wordt."

Bij alle vier de kwartfinales wordt de videoscheids ingezet. Het gaat om: Volendam-Sparta, Utrecht-Cambuur Leeuwarden, AZ-Heerenveen en Vitesse-Feyenoord. Die wedstrijden worden op 24, 25 en 26 januari gespeeld.

STER reclame