Een groep demonstranten in Indianapolis riep eerder op tot de ontmanteling van Obamacare
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse Senaat zet eerste stap voor ontmantelen Obamacare

De Amerikaanse Senaat heeft een eerste stap gezet op weg naar de afschaffing van Obamacare. Het voorstel werd aangenomen met 51 stemmen voor en 48 tegen.

De resolutie betekent praktisch dat verschillende commissies van het Congres uiterlijk 27 januari wetsvoorstellen moeten presenteren waarmee onderdelen van Obamacare kunnen worden ingetrokken. Hierover moet dan worden gestemd door het Congres.

Amerikaanse Senaat zet eerste stap voor ontmantelen Obamacare

Door de maatregel waartoe de Republikeinse meerderheid in de Senaat nu heeft besloten, krijgen de Democraten minder mogelijkheden om het proces te frustreren. Zo is nu de helft van de stemmen voldoende om wetten goed te keuren, terwijl omstreden wetgeving anders 60 procent van de stemmen nodig heeft om een filibuster te voorkomen.

Het is niet bekend hoe de vervanging voor Obamacare eruit moet zien. Tijdens zijn eerste persconferentie sinds juli, kondigde de aankomende president Trump gisteren aan dat hij binnenkort een plan presenteert en dat de afschaffing vrijwel direct na zijn inauguratie moet plaatsvinden. "We gaan delen van de wet intrekken en vervangen, dit zijn erg ingewikkelde dingen", zei hij hierover.

Vervanging

Onder de Republikeinen is geen overeenstemming over de nieuwe zorgwet. Een deel van de partij maakt zich zorgen over de aanstaande intrekkingen van onderdelen van Obamacare zonder dat er duidelijk is wat daar voor in de plaats komt.

Met de Affordable Care Act, zoals Obamacare officieel heet, zijn 20 miljoen Amerikanen die voorheen niet verzekerd waren, nu wel verzekerd. Republikeinen hebben kritiek op het zorgstelsel, omdat zij niet willen dat de overheid mensen dwingt tot het afsluiten van een zorgverzekering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl