Amerikanen bevestigen Afghaanse burgerdoden bij bombardement

Een Afghaan neemt de schade op van het bombardement in november EPA

De VS heeft bevestigd dat bij een bombardement in Afghanistan in november 33 burgers zijn omgekomen, 27 mensen raakten gewond. De luchtaanval werd uitgevoerd in de provincie Kunduz nadat militairen onder vuur waren genomen door de taliban. Bij dat vuurgevecht kwamen twee Amerikaanse militairen en 65 talibanstrijders om het leven. 

Het Amerikaanse leger erkent nu dat uit eigen onderzoek blijkt dat bij het bombardement burgers zijn gedood. Volgens het rapport gebruikten de taliban huizen van burgers om vanuit daar op de Amerikaanse militairen te schieten. 

Onder de doden zijn vrouwen, kinderen en ouderen. Boze burgers droegen de lichamen na de aanval naar het kantoor van de gouverneur van de regio. Die zei na het bombardement al dat er tientallen burgers waren gedood, maar de Amerikanen konden dat toen nog niet bevestigen.     

Artsen zonder Grenzen

Het is niet de eerste keer dat er veel burgerdoden vallen in Kunduz door het Amerikaanse leger. In oktober 2015 werd per ongeluk een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen beschoten. Daarbij kwamen 42 mensen om het leven. 

De militairen die die aanval uitvoerden zijn niet vervolgd, maar wel disciplinair gestraft. Het ziekenhuis stond op een niet-aanvalslijst, maar de militairen die de aanval uitvoerden zouden dat niet hebben geweten. Ook zouden ze niet geweten hebben dat het om een ziekenhuis ging.