De Elbphilharmonie in Hamburg
NOS NieuwsAangepast

Hamburg wijdt 'juweel' van een concertzaal in

Met een feestelijk concert is in Hamburg een spectaculair nieuw concertgebouw geopend, de Elbphilharmonie, ook wel Elphi genoemd. Het moet geluidstechnisch tot de topzalen van de wereld behoren, met een fantastische akoestiek.

De Elbphilharmonie (architecten Pierre de Meuron en Jacques Herzog) is tijdens de bouw al uitgegroeid tot een van de eyecatchers van Hamburg. Onder de 2100 genodigden voor het eerste concert waren veel bekende Duitse kunstenaars, wetenschappers en politici, onder wie bondskanselier Merkel en president Gauck.

Het eerste concert in de grote zaal werd verzorgd door het NDR Elbphilharmonie Orkest, onder leiding van Thomas Hengelbrock. Het programma bestond onder meer uit stukken van Benjamin Britten, Beethoven en Mozart.

  • AFP
    De grote zaal van het nieuwe concertgebouw in Hamburg
  • AFP
    Geluidstechnisch moet de Elbphilharmonie tot de topzalen van de wereld behoren
  • EPA
    De facade van het markante gebouw bestaat deels uit schelpachtige glazen panelen
  • AFP
    De opening van het 800 miljoen euro dure gebouw was vanavond, onder meer met een lichtshow

Opera- en vooral Wagner-liefhebber Merkel is enthousiast over het gebouw aan de oever van de Elbe. Ze zei dat er over vijftig tot honderd jaar nog met trots over zal worden gesproken dat dit gebouw begin 2017 werd geopend. Ze noemde het een grote eer en vreugde dat ze erbij mocht zijn. Gauck sprak van een juweel van Duitsland als cultuurland.

Hotel

De eerste steen voor het glazen gebouw werd al op 2 april 2007 gelegd. Sindsdien is er veel gesteggeld over uit de hand lopende kosten en bouwvergunningen. In totaal heeft het gebouw, dat ook een vijfsterrenhotel en 45 luxe-appartementen huisvest, ruim 800 miljoen euro gekost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl