Trump-rapport: link tussen Nederlands bedrijf en geheime dienst FSB

Aangepast
AFP

Een Nederlands bedrijf zou een rol hebben gespeeld bij het hacken van de Democratische partij in de VS. Het gaat om Webzilla, een hostingprovider die op de laatste pagina van het uitgelekte Trump-rapport wordt genoemd. Dat heeft de Volkskrant ontdekt.

Het bedrijf, dat een bezoekadres in Haarlem heeft, is onderdeel van XBT Holding, dat wereldwijd diensten aanbiedt en een miljoenenomzet heeft. De Russische XBT-directeur Aleksej Goebarev zou met Webzilla de Russische geheime dienst FSB hebben geholpen bij de hacks. Bewijs hiervoor ontbreekt.

In een reactie zegt Webzilla dat het 'op geen enkele wijze' betrokken is bij eventuele hacks en dat er niet wordt samengewerkt met Russische veiligheidsdiensten. De kans bestaat dat de servers van het bedrijf zonder medeweten zijn misbruikt.

Twijfel bij experts

Het bedrijf en Goebarev zouden samen met een andere hack-expert door de Russen zijn ingehuurd en tussen maart en september computers van de Democratische Partij in Amerika hebben bestookt en geïnfecteerd met malware.

Webbeveiligingsexperts betwijfelen in de krant of de twee bedrijven echt hebben geholpen bij Russische hacks. Russische hackers zouden juist serverruimtes huren van kleine vage bedrijfjes. Een miljoenenbedrijf inhuren zou te veel in het oog lopen.

De Volkskrant werd eind december over de zaak geïnformeerd door een journalist van The Wall Street Journal die het rapport in handen had. De Amerikaan vroeg de Volkskrant te helpen om de informatie over Webzilla bevestigd te krijgen. Volgens de krant is die bevestiging niet te krijgen, omdat de informatie in het rapport gebaseerd lijkt te zijn op gesproken bronnen.