Veel Polen blij met kinderbijslag, maar kritiek op regering blijft

Aangepast
PiS' leider Jaroslaw Kaczynski tijdens de opening van het parlementaire jaar vandaag EPA

Een turbulente start van het nieuwe parlementaire jaar in Polen. Voor- en tegenstanders van de regerende Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS) laten van zich horen. De partij is populair bij ruim een derde van de kiezers. Veel andere Polen maken zich grote zorgen over de democratie én over de schatkist.

Aanhangers van de PiS hielden gisteravond in Warschau een bijeenkomst om de partij een hart onder de riem te steken. "Het is de eerste regering die iets voor de armen doet", zegt Malgorzata Hoque. Zij profiteert onder meer van de nieuw geïntroduceerde kinderbijslag.

'Alles is beter geworden'

Maar op hetzelfde moment werd in een ander deel van de hoofdstad fel gedemonstreerd door de tegenstanders. Velen doen dat al sinds de huidige regering aantrad. Vooral PiS-leider Kaczynski krijgt forse kritiek. "Het is niet netjes om te zeggen, maar het is een dictator", zegt demonstrant Anna van Oosten.

Demonstratie tegen PiS

De huivering voor de partij wordt gedeeld door de Europese Unie (EU). Ruim een jaar geleden wist PiS een meerderheid in beide kamers van het parlement te behalen. Een jaar later spreekt de EU van 'de Poetinisering van Polen' en krijgt het land een officiële waarschuwing.

Aanleiding voor de kritiek zijn meerdere voorbeelden van schendingen van democratische rechten. Zo wil Kaczynski de pers op afstand houden en worden ambtenaren, het leger en staatsbedrijven vervangen.

Omstreden begrotingswet

Een recente gebeurtenis die woede oproept bij velen begon drie weken geleden. Een begrotingswet werd aangenomen buiten het parlement om, zonder de aanwezigheid van de oppositie. Vandaag nam de Senaat die begroting aan. Tot grote onvrede van de oppositie, die vanavond de plenaire zaal weigert te verlaten.

Schuif in de afbeelding hieronder met de knop in het midden naar links of naar rechts om te zien wat er is veranderd in Polen met het aantreden van de nieuwe regering.

Malgorzata Hoque en haar gezin

Ondanks een omstreden beleidsjaar blijft PiS de armere bevolking aanspreken. Ruim 3,7 miljoen kinderen krijgen kinderbijslag, het minimumloon is verhoogd en de pensioenleeftijd verlaagd. Onmogelijke cadeaus zeggen de tegenstanders. Volgens hen lopen de schulden op en gaan de maatregelen alleen maar geld kosten.