Een afscheidsbriefje van de scholier
NOS NieuwsAangepast

Heerlen vraagt inspectie-onderzoek naar zelfmoord scholier

De gemeente Heerlen en het Grotiuscollege vragen de inspecties van jeugdzorg en onderwijs om de zelfmoord van de 15-jarige Tharukshan Selvam grondig te onderzoeken. "Er mag geen sprake zijn van een doofpot. We moeten met de billen bloot en precies weten wat er fout is gegaan", zei schooldirecteur Schings op een persconferentie.

Samen met burgemeester Krewinkel en wethouder Clemens ging hij in op "het schokkende bericht over Tharukshan, dat ons tot in de haarvaten heeft geraakt".

Op 5 december was er voor het eerst contact tussen het gemeentelijk expertisecentrum en de jongen omdat er signalen waren van ernstige pesterijen. Tot 28 december waren er verschillende gesprekken tussen hulpverleners en de jongen. "De behandeling werd toen niet stopgezet, maar er waren daarna geen gesprekken meer", zei wethouder Clemens. De jongen pleegde zondag zelfmoord.

Wat die behandeling inhield, wilde Clemens uit privacy-overwegingen niet zeggen.

Pubers

Directeur Schings zei dat er na 5 december vrijwel dagelijks op zijn school aandacht was voor de zaak. Volgens hem begon alles met "onverkwikkelijke ruzietjes tussen pubers" en vervolgens anonieme pest-accounts op Instagram en Facebook. Bij het pesten waren ook jongeren van buiten de school betrokken, zei hij.

De directeur weigerde in te gaan op de aanleiding voor het pesten van de jongen van Sri Lankaanse afkomst. "Er zijn veel geruchten en ongefundeerde verhalen. Daar hebben we niks aan. We willen tot op de bodem laten uitzoeken wat er is gebeurd en wat we als school misschien beter hadden moeten doen."

Schings zei dat de jongen zelf "niet altijd open was over alles en soms zei: ik hoef die hulp niet".

'Tharuksan was maar 15 jaar jong. Dan laat je hem toch niet zo gaan?'

Aangifte

De school doet aangifte bij de politie van bedreigingen aan het adres van de schoolleiding en leerlingen na de zelfmoord van de jongen. "In het begin wezen zulke bedreigingen op boosheid, maar inmiddels zijn ze zorgwekkend van aard."

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs noemt de zelfmoord hartverscheurend. Het drama doet hem terugdenken aan andere scholieren die een eind aan hun leven maakten na pesterijen, zoals Tim Ribberink (20) en Fleur Bloemen (15). "Het laat eens te meer zien dat de consequenties enorm kunnen zijn. Dat we altijd waakzaam moeten blijven dat het de kop niet opsteekt. En dat we moeten blijven benadrukken dat pesten onacceptabel is", schrijft hij op Facebook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl