Komend minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe Amerikaanse minister wil sancties tegen Rusland handhaven

Aankomend minister van Buitenlandse Zaken in de VS Rex Tillerson vindt dat de Amerikaanse sancties tegen Rusland voorlopig moeten blijven. Hij is bezorgd over "recente activiteiten" van Rusland die ingaan tegen de Amerikaanse belangen. Ook begrijpt hij dat de NAVO-partners verontrust zijn over Russische agressie.

Tillerson, tot voor kort topman van oliegigant Exxon Mobil, deed die uitspraken in een hoorzitting in een commissie van de Senaat. De Senaat moet nog akkoord gaan met de benoeming van de 64-jarige Tillerson als minister van Buitenlandse Zaken. Als zakenman was Tillerson tegen de economische sancties tegen Rusland.

'Geen oorlogsmisdaden'

Bijna alle vragen van de senatoren gingen over de relatie met Rusland. Tillerson kwam als topman van Exxon Mobil vaak in Moskou en ontwikkelde warme banden met Russische leiders, onder wie Vladimir Poetin.

Tillerson noemde de annexatie van de Krim door Rusland onrechtmatig en schilderde Rusland zelfs af als "een bedreiging". Op de vraag of hij Poetin vanwege de Russische rol in Syrië een oorlogsmisdadiger wilde noemen, zei hij dat hij zo ver niet wilde gaan. Volgens hem is er voor zover nu bekend in Syrië geen sprake van oorlogsmisdaden.

Klimaatverandering

Er werd ook gesproken over andere landen en over klimaatverandering. Tillerson erkende dat klimaatverandering bestaat en dat er iets aan moet worden gedaan. Hij ging niet in op een vraag of hij vindt dat de aarde opwarmt door menselijk ingrijpen.

Over Iran zei Tillerson dat hij het nucleaire akkoord met dat land tegen het licht wil houden, maar hij zei niet dat hij er een streep door wil zetten.

China werkt volgens Tillerson niet goed mee aan de sancties tegen Noord-Korea en de VS moet overwegen meer druk op China te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl