Donald Trump houdt persconferentie RTR

"Rusland, China, Japan, Mexico, en alle landen zullen meer respect hebben voor de Verenigde Staten onder mijn presidentschap", zei Donald Trump als afsluiting van zijn eerste officiële persconferentie als president-elect.  

Hij erkende dat Rusland heeft gehackt, maar zei dat ook dat het door andere landen gebeurt, "door iedereen". Hij noemde daarbij met nadruk China, en verder Japan en Mexico. Hij zei dat de Democraten het voornamelijk aan zichzelf te wijten hebben dat ze zijn gehackt, omdat ze geen goede beveiliging hebben. Hij veroordeelde het hacken, maar hij zei dat hackers niet bij belangrijke informatie zijn gekomen. Verder zei hij dat Poetin "het niet zou moeten doen".  

Over zijn relatie met president Poetin zei Trump: "Als hij me mag, is dat een voordeel, geen probleem." Trump hoopt dat de relatie met de Russische leider goed wordt, want Poetin bestrijdt IS en de opkomst van IS is volgens hem de schuld van de regering van Obama. Verder zei hij dat hij geen leningen heeft uitstaan in Rusland.

Nonsens

Voordat Trump aan het woord kwam, zei zijn woordvoerder dat er niets waar is van berichten dat de Russische inlichtingendiensten belastend materiaal over Trump hebben. Daarna nam aankomend vice-president Pence de microfoon en herhaalde dat de aantijgingen vals zijn.

Toen Trump het woord nam, kwam hij nog maar kort terug op wat hij de nepberichten noemde. Hij prees media die niet in "deze nonsens" trapten, ook degenen die "eerder niet aardig over mij hebben geschreven". Hij noemde het ongelooflijk professioneel dat die de berichten ontzenuwen.

Trump prijst 'media die niet in nonsens trapten'

Daarna ging hij van de hak op de tak op andere onderwerpen over. Zo sprak hij over de auto-industrie. Hij prees Fiat Chrysler en Ford voor hun investeringen in de VS en riep General Motors op te volgen.  

Hij kondigde aan dat hij "de grootste banenproducent zal zijn die God ooit heeft geschapen".

Trump belooft veel nieuwe banen

Zakenimperium

Trump zei dat hij als zakenman net een aanbod uit Dubai heeft gekregen voor een deal over een investering die 2 miljard dollar waard is. Trump zei dat hij die deal heeft afgewezen, omdat hij president wordt. Hij had dat niet hoeven doen, benadrukte hij. 

Daarna zei hij dat hij zijn deals met de belastingdienst niet openbaar gaat maken, omdat ze in onderzoek zijn. Hij voegde daaraan toe dat ze geen verrassingen bevatten. "De enigen die geïnteresseerd zijn in mijn belastinggegevens zijn verslaggevers". 

Trump zei dat hij zich terugtrekt uit zijn zakenimperium. Zijn twee volwassen zoons gaan de bedrijven leiden en zullen daarover niet met hem praten. 

De Trump-organisatie krijgt een ethische adviseur die zakelijke deals moet beoordelen op mogelijke belangenverstrengeling met Trump als president. Hij zal zijn bezittingen onderbrengen in een trust. 

Trump voegde daaraan toe dat hij dit alles niet zou hoeven te doen. "Ik zou prima in staat zijn zowel mijn bedrijf als het land te leiden, maar ik trek me terug". 

Ook zei hij dat zijn imperium alleen nog zaken zal doen in de VS; er zullen geen deals in het buitenland worden gesloten.   

Obamacare

Over Obamacare zei Trump dat het een complete ramp is. Het zou het makkelijkst zijn om het stelsel dit jaar al te laten imploderen, maar dat gaan we niet doen, zei Trump. Zodra de minister van Gezondheidszorg in functie is, zal er een plan worden gemaakt voor een alternatief. 

"We doen de Democraten een gunst doen door deze ramp te beëindigen", zei Trump. "We gaan een veel goedkopere en betere gezondheidszorg organiseren". Concreet werd hij verder niet. 

Muur

Trump benadrukte dat hij geen hek, maar een muur gaat bouwen bij de grens met Mexico, en dat Mexico gaat betalen. Hij wil er haast mee maken en zal erover gaan onderhandelen zodra hij in functie is.   

"Mexico is zo aardig en ik hou van de Mexicanen en hun regering. Ik beschuldig ze nergens van. Maar we moeten niet toestaan dat Mexicanen misbruik van ons maken."

STER reclame