Een theorie-examen bij het CBR Michael de Smit / NOS

Een rijschoolhouder uit Amsterdam moet, als het aan het OM ligt, twee jaar de cel in voor fraude bij het theorie-examen. Hij liet mensen met een camerabril in de CBR-examenzaal de vragen filmen. Die werden vervolgens geoefend met klanten die moesten afrijden.

Tegen zijn vrouw en een broer, die ook bij de rijschool werken, eiste de aanklager 240 uur dienstverlening en een proeftijd van drie jaar.

De eigenaar van rijschool Eros uit Amsterdam-West maakte geen geheim van zijn praktijken. In reclame-uitingen zei hij dat hij 100 procent garantie gaf op slagen voor het theorie-examen, waarvoor maar één lesdag nodig was. Op Facebook meldde hij dat "de nieuwe vragen van 2014 binnen zijn" en dat alles te koop is.

Lelijke spy-bril

Volgens het OM fraudeerde Erol C. (24) van maart 2013 tot september 2014. In die tijd zouden ongeveer 1800 leerlingen bij hem, zijn vrouw Kübra (25) en broer Mert (22) zijn geslaagd voor hun theorie-examen. Af en toe werd een leerling met een camerabril naar het CBR-examen gestuurd om nieuwe vragen te filmen.

De rijschoolhouder liep tegen de lamp door het ontwerp van die bril, zegt NOS-verslaggever Matthijs Holtrop. "De spy-bril was zo lelijk dat het iemand van het CBR opviel. Die schakelde vervolgens de politie in, die de fraude verder onderzocht."

Witwassen

De rijschoolhouder wordt ook verdacht van het witwassen van crimineel vermogen. Bij hem en bij 'geld-ezels' die het geld naar het buitenland moesten brengen, werd 95.000 euro gevonden. Hij moet zich daarvoor, en voor het wapen dat bij hem thuis is gevonden, ook voor de rechter verantwoorden.

De fraudezaak was voor het CBR aanleiding voor extra maatregelen bij de examens. Zo zijn er detectiepoortjes neergezet, moeten de kandidaten nu al hun spullen in een kluisje achterlaten en zijn er elke dag wisselende examenvragen.

STER reclame