'WK voetbal 2026 betekent 16 x 22 Panini-plaatjes extra verzamelen'

Aangepast
Een aantal Panini-albums Johan Vermeersch

Op het WK voetbal doen over negen jaar zestien extra landenteams mee. Op dat besluit kwamen al gemengde reacties, maar het heeft óók gevolgen voor de verzamelaars van de Panini-voetbalplaatjes. 

Neem bijvoorbeeld Johan Vermeersch uit België. Als jongetje van 10 kreeg hij zakgeld van zijn ouders. Elke keer ging hij daarmee naar de snoepwinkel. Daar kocht hij een snoepje, en met de rest van het geld voetbalplaatjes. We zijn inmiddels 47 jaar later. "Nu heb ik er veel te veel."

Inmiddels heeft hij duizenden albums waar ongeveer een half miljoen plaatjes zijn ingeplakt. Die bewaart hij in een vakantiehuisje, dat vier kamers telt. "En die staan allemaal vol met albums."

Het album waar hij het meest trots op is, is dat van het WK voetbal in 1970 in Mexico. Oorspronkelijk had hij er daar vijf van, nu nog maar een. De rest verkocht hij voor 5000 tot 10.000 euro.

Om het album over negen jaar vol te krijgen, gaat hij nu alvast sparen, grapt hij.

Twee dozen

Vermeersch mijmert hardop over de kosten. "Per pakje – vijf of zes plaatjes – betaal je 70 eurocent. Maar ik koop ze tegenwoordig per doos. Met ongeveer twee dozen heb je een album compleet, dat is ongeveer 140 euro voor twee dozen. Vorig jaar hebben ze in België onderzoek gedaan naar kosten van een vol album. Toen zeiden ze 350 euro, maar dat klopt dus niet. Maar goed, je krijgt er dus zestien ploegen bij. Dat zijn sowieso 22 plaatjes per ploeg. Als je tegen die tijd een album compleet wilt krijgen, betaal je met gemak 200 euro."

Hij is nog lang niet van plan te stoppen met z'n verzameling, vertelt hij, en hij plakt ook niet alleen maar voetbalplaatjes. "Ik heb ze ook van Disney en de Olympische Spelen."