Na recordjaar fors minder asielzoekers naar Duitsland

Vluchtelingen wachten voor de opening van een locatie waar kleren worden uitgedeeld in Berlijn EPA

Duitsland heeft in 2016 ongeveer 280.000 asielzoekers opgevangen, een stuk minder dan de 890.000 in het jaar ervoor.

Minister De Maizière van Binnenlandse Zaken schrijft het verschil voor een groot deel toe aan de afspraken met Turkije over onder meer het verbeteren van de opvang en het aan banden leggen van de illegale doorstroom naar Europa.

Eind vorig jaar was al duidelijk dat het aantal asielzoekers in Duitsland een stuk lager zou worden. In september werd een aantal van 210.000 geregistreerd.

De meeste asielzoekers die zich in Duitsland melden, komen uit Syrië, Afghanistan, Irak, Albanië en Eritrea.

Het aantal aanvragen voor asiel nam in Duitsland wel toe, tot 745.000. Een deel van hen was het jaar ervoor al aangekomen in Duitsland, maar ging pas vorig jaar het asielproces in. Ook zijn familieleden, de zogenoemde 'nareizigers' erbij gerekend. Vorige week werd bekend dat het land meer asielaanvragen had dan in heel de EU bij elkaar.

De Turkijedeal, hoe zat het ook al weer?

In de Turkijedeal is afgesproken dat voor elke vluchteling die wordt teruggestuurd naar Turkije, de EU één Syriër opneemt vanuit een Turks opvangkamp. 

In ruil voor de afspraak wilde Turkije drie miljard euro, een soepeler visumbeleid voor Turken en nieuwe onderhandelingen over toetreding tot de EU.

Sinds de Turkije-deal, van maart vorig jaar, is het aantal vluchtelingen dat via de Balkanroute Europa probeert binnen te komen sterk afgenomen.