Basisschool in Amsterdam-Noord beschoten in kerstvakantie

De As Siddieq-basisschool in Amsterdam-Noord Google Maps

De basisschool As-Siddieq in Amsterdam-Noord is tijdens de kerstvakantie beschoten. Een werknemer van de islamitische basisschool vond na de jaarwisseling kogelgaten in het gebouw. 

De politie gaat uit van vernieling en openbare geweldpleging. De recherche doet nu verder onderzoek.

Er zijn meerdere kogelgaten gevonden. Volgens een woordvoerder van de politie is er zeker twee keer van buiten naar binnen geschoten. Ook lagen op straat twee kogelhulzen. Het zou kunnen dat de schutter ook in de lucht heeft geschoten.

Zorgen

Of het een doelgerichte actie is, kan het schoolbestuur niet zeggen. Woordvoerder Jamila Zemouri: "Helaas wonen we in een verharde samenleving waarbij islamitische organisaties het doelwit zijn van mensen die kwaad willen, maar die signalen hebben we nu niet."

Ouders merkten de kogelgaten deze week op. Zij maken zich zorgen over de veiligheid van de leerlingen en leraren. "Het lijkt wel een oorlogsgebied", zegt een van hen. De ouders zeggen dat ze niet geïnformeerd zijn door het schoolbestuur en dat dat wel had gemoeten. 

Beveiliging

Ze vinden ook dat de school extra beveiligd moet worden. Het schoolbestuur deelt die zorgen. "Wij zijn hierover in gesprek met de politie. We zouden extra bewaking voor de deur willen, maar ik weet niet of dat daadwerkelijk gaat gebeuren", zegt de woordvoerder.

Afgelopen zomer werd er ook brand gesticht in de As-Siddieq-school in Noord. Het gebouw raakte toen flink beschadigd. De politie ziet vooralsnog geen verband tussen de twee incidenten.