Het blijft koud in Zuidoost-Europa: 'zelfs het strooizout bevriest'

EPA

De problemen door het winterweer in Zuidoost-Europa houden aan. Afgelopen nacht is in delen van Roemeni√ę, Bulgarije en Griekenland opnieuw sneeuw gevallen.

In Thessaloniki was het zo koud dat het strooizout bevroor. "We hebben dus niet kunnen strooien", zei de burgemeester op de lokale radio. Tijdens de ochtendspits was het een grote chaos in de tweede stad van Griekenland.

Door de kou zijn bovendien veel waterleidingen gebarsten. "Ik zit zelf ook zonder water", zei de burgemeester. Op enkele Griekse eilanden is de stroom uitgevallen.

Reizigers gestrand

Ook in Turkije is het wit. Op de grootste luchthaven van Istanbul zijn opnieuw tientallen vluchten geannuleerd. Duizenden reizigers strandden de afgelopen dagen al in de Turkse miljoenenstad, nadat er zo'n meter sneeuw was gevallen.

Gisteren kwam tijdens een begrafenis in Istanbul iemand om het leven toen het afdak instortte waaronder hij stond. Het dak bezweek door het pak sneeuw dat erbovenop lag. Meer dan tien mensen raakten gewond.

Voorlopig houdt het slechte weer aan in de regio, zegt NOS-weerman Marco Verhoef. "Vandaag valt er flink wat regen in Griekenland, in het binnenland en de bergen betekent dat sneeuw. Morgen trekt dit over Turkije."

Ook de dagen daarna kan het in de regio nog sneeuwen.