Donald Trump (juli 2016) AFP

"Dit is nieuws dat in Amerika inslaat als een bom, maar waarbij we een kolossale slag om de arm moeten houden." Correspondent Arjen van der Horst waarschuwt voor al te stellige conclusies na het bericht dat de Russen belastende informatie over Donald Trump zouden hebben. "We moeten erg voorzichtig zijn, want we weten gewoonweg niet of deze beschuldigingen waar zijn."

Het begint met de bron van het verhaal: een Britse oud-spion die nu werkt als consultant. Tijdens de verkiezingscampagne verzamelde hij in opdracht van Republikeinse tegenstanders van Trump zoveel mogelijk belastende informatie over de kandidaat. Later deed hij dat ook voor de Democraten.

Hij schreef onder meer op (.pdf) dat de Russen Trump hebben afgeluisterd en gefilmd toen hij in de presidentiële suite van het Ritz Carlton in Moskou prostituees over een bed liet plassen waarop de Obama's eerder hadden geslapen.

Geloofwaardigheid

Zijn memo's gingen sinds afgelopen zomer al rond in Washington, niet alleen bij inlichtingendiensten, maar ook Congresleden en sommige media hadden ze in handen. Afgelopen vrijdag besloten de diensten om Obama en Trump over de informatie te briefen.

Volgens The New York Times is het hoogst ongebruikelijk voor de bazen van de geheime diensten om dergelijke niet gecheckte, lasterlijke informatie aan de president en aankomend president te geven. CNN, dat vannacht het verhaal bracht, zegt dat de diensten, waaronder de FBI, de oud-spion en zijn bronnen de afgelopen maanden hebben doorgelicht. Ze vonden hen geloofwaardig genoeg om nu een deel van de informatie aan Trump en Obama te geven.

Trump mogelijk chantabel door Rusland

Van der Horst heeft nog een andere verklaring waarom de FBI nu toch besloot om de informatie door te spelen. "Ze vonden het risico op lekken nu te groot en moesten het dus wel melden aan Trump." 

"Hier zit hem de twijfel", zegt Van der Horst daarover. "De FBI neemt dit verhaal serieus en agenten zijn de beschuldigingen nog steeds aan het onderzoeken. Maar ze hebben nog geen enkele bewering uit het rapport kunnen verifiëren." 

Ook verschillende Amerikaanse media proberen al maanden tevergeefs om de informatie te checken. Trump zelf noemt het een politieke heksenjacht.

Of de beschuldigingen nou waar zijn of niet, het zal de politieke tegenstanders van Trump worst zijn. "Reken er maar op dat zij dit gaan gebruiken om de legitimiteit van zijn presidentschap te ondermijnen."

STER reclame