Japan onderzoekt mogelijkheid tot aftreden keizer in 2019

Aangepast
De Japanse keizer Akihito (midden) en zijn vrouw Michiko AFP

Japan onderzoekt of het mogelijk is dat keizer Akihito op 1 januari 2019 vervroegd kan aftreden. Daarvoor is een wetswijziging nodig. Normaal gesproken blijft de keizer aan tot zijn dood.

Afgelopen zomer liet de 83-jarige keizer al weten dat hij er binnen een paar jaar mee wil stoppen. Vanwege zijn slechte gezondheid wordt het voor Akihito steeds moeilijker om zijn, grotendeels ceremoniële, werk te doen. Hij heeft een hartoperatie ondergaan en is behandeld voor prostaatkanker.

Japan bekijkt of de 56-jarige kroonprins Naruhito op 1 januari 2019 zijn plaats kan innemen. De abdicatie kan dan mogelijk dezelfde dag gebeuren, of een dag eerder op 31 december.

Praktische problemen

Een eerder aftreden wordt door de regering niet haalbaar geacht, vanwege de grote praktische gevolgen. Het keizerlijk bewind heeft in Japan een aparte naam, zo wordt de periode onder Akihito 'Heisei' genoemd. En dit jaar is het Heisei 29: het 29ste jaar onder Akihito. 

Als Akihito aftreedt, moet al het officiële drukwerk in het land worden aangepast aan het nieuwe keizerlijke bewind. Direct na het bekendmaken schoten de beurskoersen van grote drukwerkbedrijven omhoog.

Een commissie die begonnen is om het aftreden te onderzoeken, komt later dit jaar met zijn aanbevelingen.

STER Reclame