Kunstenaar Daan van Golden overleden

Daan van Golden ANP

Beeldend kunstenaar Daan van Golden is maandag op 80-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek, meldt RTV Rijnmond

De Schiedamse kunstenaar maakte vooral naam met pop-art en abstract werk. Directeur Deirdre Carasso van het Stedelijk Museum van Schiedam omschrijft hem als een van de grootste Nederlandse kunstenaars uit de moderne geschiedenis. 

Zij noemt de dood van Van Golden "een groot verlies". Het museum toonde vorig jaar zomer nog foto's van de geboren Rotterdammer onder de naam Make Over. "Hierdoor ben ik heel anders naar viooltjes gaan kijken", zegt Carasso.

Verstild

"De schilder van de stilte", noemt ze hem. "Hij kon de schoonheid van de alledaagse werkelijkheid prachtig verbeelden. Zijn werk was verstild en meditatief. Het hielp je heel goed naar de werkelijkheid te kijken." 

De schilderijen, zoals de bloemmotieven, zakdoeken en patronen, zijn onder kenners zeer geliefd en veel geld waard. Vorig jaar werd nog meer dan 270.000 euro betaald voor een werk van hem. 

Van Golden exposeerde in Nederland in onder meer het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Haags Gemeentemuseum en Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, maar hij had ook tentoonstellingen in Japan, Zweden, Frankrijk, België en Zwitserland.