ANP/Lex van Lieshout

Friesland, Groningen en Drenthe zijn een wereldwijde campagne begonnen om een fabriek van automaker Tesla naar Noord-Nederland te halen, meldt RTV Noord

"Hi Tesla. We are Top Dutch", staat op een website die de initiatiefnemers gelanceerd hebben. Die boodschap wordt onderstreept met beelden uit de regio. Daarop zijn bijvoorbeeld windmolens, hunebedden, de Martinitoren, Nobelprijswinnaar Feringa, volle collegezalen en robots te zien. 

Voorloper

Daarnaast worden de komende tijd Tesla-medewerkers in Silicon Valley en politici in Nederland bestookt met berichtjes met als strekking dat de maker van elektrische auto's thuishoort in het Noorden.

Slogan van de campagne is "Let's bring the electric car home", waarmee verwezen wordt naar de voorloper van de elektrische auto die in de 19e eeuw in Groningen werd ontwikkeld.

topdutch.com

Het startsein van de campagne valt samen met een bezoek van minister Kamp van Economische Zaken aan Tesla in San Francisco. Hij zegt in het NOS Radio 1 Journaal het belangrijk te vinden dat de regio's zich ontplooien. "Dat enthousiasme wil ik niet kort houden. Alleen ik heb m'n eigen verantwoordelijkheid en moet zorgen dat ik in het Nederlandse belang optreed. De anderen hebben een regionaal belang, dat doen ze op hun manier en dat respecteer ik."

Kapers

De noordelijke provincies denken een goede kans te maken. Ze denken in de top-10 te staan van Europese locaties waar Tesla de nieuwe fabriek kan bouwen. 

Er zijn echter kapers op de kust. Zo heeft Tilburg al een Teslafabriek en de provincie Noord-Brabant hoopt daarom dat de fabrikant opnieuw voor Brabant kiest.

Hardenberg in Overijssel liet eerder weten samen met drie Drentse gemeenten Tesla te willen binnenhalen. Als concurrenten zijn ook Limburg (waar autofabriek VDL Nedcar staat, in Born), Nijmegen/Arnhem en Rotterdam genoemd. 

Ook buiten Nederland is volop interesse voor Tesla, sinds topman Elon Musk aankondigde een nieuwe fabriek te willen bouwen in Europa. 

STER reclame