'Stenen tuinhek' moet waterpeil Maas herstellen

ANP

Rijkswaterstaat is begonnen met de aanleg van een dam bij de kapotte stuw in Grave. Die moet ervoor zorgen dat het waterpeil in de Maas weer kan stijgen en de scheepvaart kan worden hervat. Het is een flinke klus, die twee weken gaat duren.

De tijdelijke 'breuksteendam' komt bovenop het betonnen fundament van de stuw. Dat is 2,30 meter hoog. De dam zelf bestaat uit steenbrokken, variƫrend van enkele tientallen kilo's tot maar liefst 600 kilo.

Zulke stenen zie je in kleinere vorm ook wel bij tuinhekken en schuttingen. Daar worden ze bij elkaar gehouden door gaas.

Een tuinafscheiding van stenen in gaas, een zogeheten schanskorf nacon.nl

In de rivier komen de stenen los te liggen. Ze hebben een onregelmatige vorm, dus de dam wordt niet zo sluitend als bijvoorbeeld een betonnen dam of een muur. Om de dam komt daarom een zogeheten kraagstuk. Dat verstevigde zeil voorkomt dat er water door de dam kan sijpelen.

Tijdelijke dam bij kapotte stuw Grave

De dam komt achter de kapotte stuw, in het deel tussen Grave en Lith. Als op het deel tussen Grave en Sambeek het waterpeil stijgt, komt de stuw grotendeels onder water te staan. "Dat is het mooie aan deze oplossing", zegt Eric Diepgraven van Rijkswaterstaat. "Bij de stuw ontstaat een stromingsvrij vak. We kunnen dan met schepen naar de stuw varen en daar werken aan een structurele oplossing."

De dam wordt in lagen gebouwd. Naarmate de bouw vordert, laat Rijkswaterstaat het waterpeil alvast stijgen. Dat moet geleidelijk gebeuren, zodat woonboten en jachten rustig kunnen loskomen van de rivierbodem.

Snel gebouwd, snel afgebroken

Graafmachines hebben vandaag al de eerste stenen afgezonken. Over twee weken moet de dam dertig meter breed en 5,60 meter hoog zijn. Als het waterpeil in de Maas door smeltwater of regenval snel stijgt, kan de toplaag van de dam worden verwijderd. Dat kost zo'n 48 uur.

Rijkswaterstaat zegt nog niets over de kosten van de noodoplossing. Het project loopt vrijwel zeker in de miljoenen.

Mist

De stuw bij Grave liep eind december forse schade op toen een binnenvaartschip er in dichte mist doorheen voer. Hoe dat kon gebeuren, wordt nog onderzocht.