AFP
NOS NieuwsAangepast

Volkswagen verkocht meer auto's ondanks sjoemelsoftware

Volkswagen heeft ondanks het schandaal met de sjoemelsoftware vorig jaar de autoverkopen zien stijgen. Het Duitse autoconcern verkocht wereldwijd 10,3 miljoen auto's, bijna 4 procent meer dan in 2015. Die groei is te danken aan Azië, waar de verkopen met 10 procent toenamen. Het gaat niet alleen om het merk Volkswagen, maar ook om andere merken van het Volkswagen-concern, zoals Audi, Seat, Skoda en Porsche.

Het Amerikaanse Milieuagentschap bracht in het najaar van 2015 aan het licht dat Volkswagen speciale software gebruikte om diesels in testsituaties minder fijnstof te laten uitstoten.

In dat jaar verkocht Volkswagen voor het eerst in jaren minder auto's. De verkopen daalden met 2 procent. Die dip is dit jaar dus meer dan goedgemaakt.

Uitdagend

Topman Müller noemde 2016 bij de presentatie van de jaarcijfers een zeer uitdagend jaar, waarin het bedrijf stappen heeft gezet om het dieselschandaal op te lossen.

Een Amerikaanse topman van het bedrijf werd dit weekeinde nog gearresteerd voor zijn rol in het schandaal. VW maakte vandaag een miljardenschikking met justitie in de VS bekend. Eerder schikte het concern al voor miljarden met consumenten- en milieuorganisaties. Daarnaast zijn er nog talloze rechtszaken aangespannen tegen het bedrijf.

Volkswagen legde onlangs in een toekomstvisie de nadruk op elektrische auto's. Müller zei vandaag dat het bedrijf zijn core business niet vergeet en komend jaar zestig nieuwe modellen presenteert.

Overigens groeide het bedrijf niet overal. In Europa werden 4 procent minder auto's verkocht, in Noord-Amerika groeide Volkswagen wel, maar met minder dan 1 procent. De meeste auto's verkoopt Volkswagen in China.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl