Gemengde reacties voetbalwereld op uitbreiding WK

De Duitse bondscoach Joachim Löw AFP

Hoewel het toernooi nog ruim negen jaar op zich laat wachten, is het WK voetbal van 2026 het gesprek van de dag. Reden: de uitbreiding van het aantal deelnemende landen van 32 naar 48.

Uiteraard is FIFA-voorzitter Gianni Infantino opgetogen over de beslissing. “We zitten in de 21e eeuw en moeten het WK aanpassen aan de 21e eeuw. Voetbal is meer dan alleen Europa en Zuid-Amerika, voetbal is globaal geworden. Uitbreiding van het WK helpt bij de ontwikkeling. We geven meer landen de kans om deel te nemen.”

De Spaanse profliga denkt er heel anders over. De LFP overweegt zelfs een rechtszaak aan te spannen.

Uitbreiding WK valt niet goed in Europa

Joachim Löw, bondscoach van wereldkampioen Duitsland is ook negatief. Hij verwijst naar het afgelopen EK in Frankrijk, waaraan ook meer landen meededen dan voorheen. “Dat droeg niet bij aan verbetering van de kwaliteit, integendeel zelfs..."

"We hebben veel saaie wedstrijden gezien waarin ploegen zich vooral voor het eigen doel verschansten", gaat Löw verder. "Het voetbal werd daardoor minder aantrekkelijk. We moeten niet doorslaan.”

Ook zijn landgenoot en oud-voetballer Michael Ballack steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. De Duitser noemt de uitbreiding op Twitter een ‘onverantwoordelijke beslissing’. “Het is een aanval op het voetbal.” En dan cynisch: “Uiteraard was de beslissing unaniem.”

Carlo Ancelotti, trainer van Bayern München, is behoudender in zijn commentaar. “In het algemeen ben ik een tegenstander van meer wedstrijden, aangezien de speelkalender al zo vol is. Maar volgens de FIFA neemt het aantal wedstrijden niet toe. We moeten afwachten of dat klopt.”

Positieve geluiden

Toch is niet iedereen direct fel tegenstander van het zogenaamde WK XL. KNVB-directeur Gijs de Jong reageert schriftelijk op het FIFA-besluit en ziet zowel voor- als nadelen.

De directeur van de Schotse voetbalbond, Stewart Regan, is pas echt positief. “Meer fans vanuit de hele wereld kunnen hun land nu op een WK zien. Wales, IJsland en Noord-Ierland hebben op het afgelopen EK wel aangetoond hoeveel invloed de kleinere landen kunnen hebben'', zegt Regan.